Διαδρομή πλοήγησης

Φιλόδοξο σχέδιο της ΕΕ αναμένεται να μειώσει τη χρήση της πλαστικής σακούλας κατά 80% - 08/11/2013

Έργο τέχνης, φτιαγμένο εξ ολοκλήρου από πλαστικά απορρίμματα, που σκοπό έχει να ευαισθητοποιήσει το κοινό στην αποδοτική χρήση των πόρων

Σύμφωνα με το σχέδιο που πρότεινε αυτή την εβδομάδα η Επιτροπή, οι χώρες της ΕΕ μπορούν να μειώσουν δραστικά τη χρησιμοποίηση της πλαστικής σακούλας μιας χρήσης μέσα στα επόμενα 4 χρόνια.

Σύμφωνα με την πρόταση, οι χώρες της ΕΕ καλούνται να αποθαρρύνουν τη χρήση της λεπτής πλαστικής σακούλας με οποιονδήποτε τρόπο θεωρούν ενδεδειγμένο. Μπορούν, για παράδειγμα, να φορολογήσουν ή να απαγορεύσουν τη χρήση της πλαστικής σακούλας, ή να θέσουν εθνικούς στόχους μείωσης.

Σήμερα, κάθε Ευρωπαίος χρησιμοποιεί 198 πλαστικές σακούλες μιας χρήσης τον χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι κάθε νοικοκυριό χρησιμοποιεί 1 σακούλα την ημέρα. Ωστόσο, τα στοιχεία όσον αφορά την ετήσια χρήση διαφέρουν σημαντικά από χώρα σε χώρα της ΕΕ και κυμαίνονται από 4 σακούλες ανά άτομο στη Δανία και τη Φινλανδία μέχρι και 466 σακούλες στην Πολωνία, την Πορτογαλία και τη Σλοβακία.

Αλλάζοντας τη συμπεριφορά του καταναλωτή

Πολλές από τις χώρες της ΕΕ που έχουν επιβάλει υποχρεωτικά τέλη στη χρησιμοποίηση πλαστικής σακούλας μιας χρήσης διαπίστωσαν ότι οι καταναλωτές σταμάτησαν σε μεγάλο βαθμό να χρησιμοποιούν πλαστικές σακούλες, καθώς έπρεπε κάθε φορά να πληρώνουν γι' αυτές.

Οι περισσότερες από τις 100 δισεκατομμύρια πλαστικές σακούλες που δίνουν κάθε χρόνο τα σουπερμάρκετ και άλλα καταστήματα χρησιμοποιούνται μόνο για 20 λεπτά περίπου. Χρειάζονται όμως εκατοντάδες χρόνια για να αποδομηθούν, ενώ κάθε χρόνο 8 δισεκατομμύρια τέτοιες σακούλες καταλήγουν σε ποτάμια και λίμνες ή ρυπαίνουν τους δρόμους και την ύπαιθρο.

Ολέθριες συνέπειες για το περιβάλλον

Οι πλαστικές σακούλες που πετάγονται στη θάλασσα συχνά καταλήγουν στο στομάχι θαλάσσιων ζώων και πτηνών, με μοιραίες πολλές φορές συνέπειες για τις φάλαινες, τις φώκιες και τους γλάρους, καθώς και για πολλά απειλούμενα είδη χελώνας. Στη Βόρεια Θάλασσα, το 94% όλων των πτηνών έχουν στο στομάχι τους πλαστικές ύλες. Στην άλλη άκρη της Ευρώπης, κατά μήκος της ακτής της Τοσκάνης, οι πλαστικές σακούλες αποτελούσαν το 73% των πλαστικών αποβλήτων που συνέλεξαν τράτες.

Η ΕΕ ευελπιστεί ότι το σχέδιό της θα συμβάλει στην αλλαγή νοοτροπίας του καταναλωτή και στη μείωση των αποβλήτων.

Οι νέες προτάσεις αφορούν μόνο τις λεπτές σακούλες για ψώνια, καθώς αυτές είναι λιγότερο πιθανό να ανακυκλωθούν ή να επαναχρησιμοποιηθούν σε σύγκριση με τις σκληρότερες σακούλες.

Οι προτάσεις αυτές αποτελούν απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις εκκλήσεις των υπουργών Περιβάλλοντος πολλών χωρών της ΕΕ για δράση σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Στη σχετική δημόσια διαβούλευση που προηγήθηκε, υποστηρίχθηκε ευρύτατα η ανάληψη μιας πανευρωπαϊκής πρωτοβουλίας.

Δελτίο Τύπου - Σχέδιο για τον περιορισμό της χρήσης πλαστικής σακούλας

Βίντεο - Τέλος στην εξάρτηση από τις πλαστικές σακούλες English

Συχνές ερωτήσεις English

Επιλέξτε υψηλή αντίθεση Επιλέξτε κανονικό μέγεθος γραμματοσειράς Αυξήστε το μέγεθος κατά 200% Στείλτε σε ένα φίλο Εκτύπωση

 

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

Ναι Όχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;

Χρήσιμοι σύνδεσμοι