Sökväg

Cypern och Luxemburg har bäst badvatten i EU - 05/08/2013

Strand på Cypern © EU

Nästan alla Europas stränder – och de flesta av floderna och sjöarna – är rena nog för att du ska kunna bada. Och kvaliteten har förbättrats.

Om du ska åka till stranden i år kan du vara lugn – vid 95 procent av stränderna är vattnet så rent att det uppfyller EU:s krav. Av badplatserna vid floder och sjöar uppfyller 91 procent kraven.

I den senaste badvattenrapporten fick de flesta badplatserna utmärkt betyg för 2012 – samma andel som 2011. Och fler hade tillräckligt bra vattenkvalitet.

2012 års tester

Europeiska miljöbyrån har i sin årliga badvattenrapport DeutschEnglishfrançais tittat på prover från över 22 000 badplatser runtom i Europa.

Man har analyserat vattnet för att se om det innehåller farliga föroreningar och bakterier, t.ex. E.coli, som kan komma från avlopp eller djuruppfödning.

Bäst och sämst i klassen

Bäst i klassen 2012 var Cypern och Luxemburg, där alla badplatser fick betyget ”utmärkt”. Malta, Kroatien och Grekland var näst bäst med över 90 procent utmärkta badplatser.

Sämst på att uppfylla minikraven var Belgien (13 %), Nederländerna (7 %) och Storbritannien (6 %).

I Sverige var 69 procent av de 448 testade badplatserna utmärkta, 19,6  procent var godkända medan 1,8 procent inte nådde upp till minimikraven. För 9,6 procent av badplatserna saknas tillförlitliga uppgifter. Finlands resultat var klart bättre: 83,5 procent hade utmärkt badvatten, 7,8 procent fick godkänt och bara 0,9 procent uppfyllde inte minimikraven.

Även om vattenkvaliteten i allmänhet har förbättrats vill både kommissionen och miljöbyrån att mer ska göras så att allt vatten i EU blir tillräckligt rent för att dricka och bada i. Man måste därför minska föroreningarna från avlopp, förbättra vattenavledningen från jordbruksmarker och bättre kontrollera föroreningar från djur på stränderna.

Sugen på ett dopp?

 • Vattenkvaliteten vid din badplats English

  Ta reda på hur bra vattnet är innan du åker till stranden.

 • Vatteninformationssystemet för Europa (Wise) English

  Ladda ner uppgifter och titta på interaktiva kartor.

 • Kvalitetssymboler English

  Håll utkik efter de här symbolerna vid din badplats.

 • Eye on Earth English

  Rapportera in uppgifter om din lokala badplats.

Läs mer om vattenkvalitet och miljö English

Att resa i Europa 2012–2013

Välj hög kontrast Normal textstorlek Öka textstorlek med 200 procent Tipsa en vän Skriv ut denna sida

 

Hittade du vad du letade efter?

Ja Nej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?

Länkar