Navigacijska pot

Kakovost kopalnih voda v Sloveniji dobra, na Hrvaškem odlična - 05/08/2013

Plaža na Cipru © EU

Kakovost skoraj vseh plavalnih voda v Evropi ustreza normam za varno kopanje in se še izboljšuje.

V poletni vročini se lahko tudi letos v Evropi brez skrbi ohladite v morju – kar 95 % obmorskih kopališč v EU izpolnjuje vsaj najnižje evropske standarde kakovosti voda. Pri jezerih in rekah je delež nekoliko manjši, 91 %.

Najnovejše poročilo o kakovosti kopalnih voda v Evropi kaže, da si je večina kopališč v letu 2012 prislužila oznako odlične kakovosti, enako kot leta 2011. Vendar pa se je v primerjavi z letom poprej povečalo število kopališč z vsaj „zadostno“ oceno.

Vzorčenje voda leta 2012

Evropska agencija za okolje vsako leto v poročilu o kakovosti kopalnih voda DeutschEnglishfrançais predstavi kakovost vzorcev z več kot 22 000 kopališč po vsej Evropi.

V vzorcih preverijo prisotnost škodljivih onesnaževal in bakterij (npr. E. coli), ki so posledica onesnaženja z odplakami in živalskimi odpadki.

Najboljši in najslabši

Na vrhu lestvice za leto 2012 sta Ciper in Luksemburg, kjer so vsa vzorčena kopališča dobila oceno „odlično“. Tudi kopališča na Hrvaškem, v Grčiji in na Malti so se dobro odrezala, kakovost vode je bila „odlična“ v več kot 90 % vzorcev.

Najvišji delež neustreznih kopališč je v Belgiji (13 %), na Nizozemskem (7 %) in v Združenem kraljestvu (6%).

V Sloveniji je kakovost kopalnih voda dobra, saj so vsi odvzeti vzorci ustrezali obveznim standardom. Malce drugače je pri izpolnjevanju priporočenih standardov: njim so ustrezali vsi vzorci obalnih kopalnih voda, kakovost celinskih kopalnih voda pa je nekoliko padla, saj je lani priporočene standarde izpolnjevalo le 34,6 % jezer in rek (50 % leta 2011).

Čeprav se kakovost voda na splošno izboljšuje, Komisija in Evropska agencija za okolje pričakujeta, da se bodo države bolj prizadevale zagotoviti ustrezno kakovost kopalnih in pitnih voda v EU. To pomeni tudi zmanjšanje onesnaževanja zaradi odplak, izboljšanje odvodnjavanja s kmetij in kmetijskih površin ter boljši nadzor nad živalskimi odpadki, ki lahko onesnažijo plaže.

Pred odhodom na plažo

 • Kakovost kopalnih voda blizu vas English

  Preverite kakovost vode, preden se odpravite na plažo

 • Evropski informacijski sistem za vode (WISE) English

  Podatki in interaktivni zemljevidi

 • Razlaga simbolov za kakovost kopalnih voda English

  Simboli, na katere morate biti na plaži pozorni

 • Pogled na Zemljo English

  Poročajte o stanju voda v vaši bližini

Več o kakovosti voda in okolja English

Potovanje v Evropi 2012–2013

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave