Kruimelpad

Cyprus en Luxemburg hebben het schoonste zwemwater - 05/08/2013

Een strand in Cyprus © EU

Aan bijna alle Europese stranden en in de meeste rivieren en meren is het water schoon genoeg om erin te zwemmen. En de kwaliteit verbetert nog steeds.

Wilt u dit jaar naar de kust om in zee te zwemmen? Geen probleem, aan 95% van de stranden beantwoordt het zeewater aan de EU-normen. Ook 91% van het zwemwater in rivieren en meren is in orde.

Net als in 2011 kregen de meeste zwemplekken in 2012 de beoordeling "uitstekend". Meer zwemplekken dan vorig jaar haalden een "voldoende".

Watercontrole in 2012

Voor het jaarlijkse zwemwaterverslag DeutschEnglishfrançais van het Europees Milieuagentschap (EMA) zijn stalen van meer dan 22 000 zwemplekken in heel Europa onderzocht.

Het water werd getest op schadelijke stoffen en bacteriën, zoals E. coli, vaak afkomstig van afvalwater of dierlijke mest.

De beste... en de slechtste

In 2012 deden Cyprus en Luxemburg het bijzonder goed: daar bleken alle zwemplekken "uitstekend". Maar ook in Malta, Kroatië en Griekenland was het zwemwater in meer dan 90% van de gevallen "uitstekend".

De meeste zwemplekken die niet aan de minimumnormen beantwoorden, werden gevonden in België (13%), Nederland (7%) en het Verenigd Koninkrijk (6%).

In Nederland was 67,2% van de 696 geteste zwemplekken van uitstekende kwaliteit, 22,8% was goed of voldoende, en 48 plekken voldeden niet aan de miniminmumnormen. In België werden 123 zwemplekken getest: 59,3% was uitstekend, 26,9% goed of voldoende, en 17 plekken haalden de normen niet.

Hoewel de waterkwaliteit over het geheel genomen verbeterd is, willen zowel Commissie als EMA dat meer wordt gedaan om alle wateren in de EU geschikt te maken als zwem- en drinkwater. Dat betekent: minder vervuiling door afvalwater, betere zuivering van afvalwater van boerderijen en landbouwgronden en meer controle op dierlijk mestafval.

Lekker zwemmen?

 • Zwemwaterkwaliteit in uw streek English

  Controleer de kwaliteit voor u vertrekt

 • Waterinformatiesysteem voor Europa English

  Downloadbare gegevens en interactieve kaarten

 • Symbolen voor zwemwaterkwaliteit English

  Let op deze symbolen als u gaat zwemmen

 • Eye on Earth English

  Meld de toestand van het water in uw streek

Meer info over waterkwaliteit en het milieu English

Reizen in Europa 2012-13

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links