Navigációs útvonal

Cipruson és Luxemburgban a legjobb a fürdővizek minősége - 05/08/2013

Ciprusi tengerpart © EU

Európában javul a vízminőség: a kontinens szinte valamennyi tengerparti – és a legtöbb tó- és folyóparti – fürdőhelyén elég tiszta a víz ahhoz, hogy úszni lehessen benne.

Ha közeledik nyári szabadsága, és vízparti üdülőhelyre készül, a vízminőség miatt biztosan nem kell aggódnia. Európában a tengerparti fürdőhelyek 95%-a megfelel a víztisztaságra vonatkozó uniós minimumkövetelményeknek, és 91%-kal a tó- és folyóparti fürdőhelyek sincsenek sokkal lemaradva mögöttük.

A most közzétett jelentés szerint 2012-ben a legtöbb fürdőhely kiváló minősítést érdemelt ki a víz minősége tekintetében. Míg ezeknek a fürdőhelyeknek az aránya nem változott, a kielégítő vízminőségű fürdőhelyek száma emelkedett 2011-hez képest.

A 2012. évi vízminőség-vizsgálat

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség minden évben jelentést ad ki a fürdővizek minőségéről. A dokumentum megállapításai rendszeres mintavételen alapulnak. A 2012. évi jelentés DeutschEnglishfrançais elkészítéséhez a helyi hatóságok több mint 22 000 tenger-, tó- és folyóparti fürdőhelyről származó vízmintát vizsgáltak meg.

A vizsgálatok során ellenőrizték, előfordulnak-e a vízben egészségre káros szennyező anyagok és baktériumok (pl. E. coli baktérium). A pozitív vizsgálati eredmény arra utalhat, hogy a fürdővízbe állattartásból eredő hulladék vagy szennyvíz került.

Az éllovasok és a sereghajtók

2012-ben Ciprus és Luxemburg teljesített a legjobban: ezekben az országokban az összes vizsgált fürdőhelyen kiválónak bizonyult a vízminőség. Őket Málta, Horvátország és Görögország követi a sorban. Esetükben a kiváló vízminőségű fürdőhelyek aránya meghaladta a 90%-ot.

A sereghajtók csoportját 2012-ben Belgium (13%), Hollandia (7%) és az Egyesült Királyság (6%) alkotta – ezekben a tagállamokban volt a legnagyobb az aránya az uniós minimumkövetelményeket nem teljesítő fürdőhelyeknek.

Magyarországon 232 fürdőhelyet vizsgáltak a hatóságok. Közülük 154 (66,4%) esetében kiválónak, 34 (14,7%) esetében pedig jónak vagy kielégítőnek bizonyult a vízminőség. Összesen 10 olyan fürdőhelyet (4,3%) találtak a vizsgálatok során, ahol a víz minősége vagy rossz volt, vagy egyáltalán nem felelt meg az előírásoknak.

Noha a vízminőség összességében javult, az Európai Bizottság és az Európai Környezetvédelmi Ügynökség szerint még többet kell tenni azért, hogy az ivóvíz és a fürdővizek tisztasága Unió-szerte megfelelő legyen. Ehhez csökkenteni kell a szennyvíz okozta szennyezést, javítani kell a mezőgazdasági üzemek és a mezőgazdasági művelés alatt álló területek vízelvezetését, és hatékonyabban meg kell előzni, hogy állattartásból származó hulladék jusson a fürdőhelyek vizébe.

Fürdőzők figyelmébe:

 • A fürdővizek minősége az egyes országokban English

  Nézzen utána, milyen a vízminőség azon a fürdőhelyen, ahová készül.

 • Európai vízügyi információs rendszer (WISE) English

  Töltse le az adatokat, és tekintse meg az interaktív térképeket.

 • A vízminőséget jelző szimbólumok magyarázata English

  Ismerje meg és keresse a fürdőhelyeken ezeket a szimbólumokat.

 • Eye on Earth (Földfigyelő) English

  Ossza meg tapasztalatait másokkal a portál vízminőséggel foglalkozó oldalain.

További információk a vízminőségről és a környezetvédelemről English

Utazás Európában 2012–13

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek