Navigacijski put

Cipar i Luksemburg na samom vrhu po čistoći vode za kupanje - 05/08/2013

Plaža na Cipru © EU

Na gotovo svim europskim plažama i većini rijeka i jezera voda je dovoljno čista za kupanje, a kvaliteta vode i dalje se poboljšava.

Planirate li ove godine odlazak na plažu, možete biti mirni – čistoća vode na 95 % plaža ispunjuje minimalne standarde EU-a. Kad je riječ o riječnim i jezerskim kupalištima, te standarde ispunjuje njih 91 %.

Većina kupališta obuhvaćenih najnovijim izvješćem dobila je izvrsne ocjene za 2012., jednako kao i u 2011. Međutim, u odnosu na prethodnu godinu više je kupališta dobilo zadovoljavajuću ocjenu.

Ispitivanje vode u 2012.

U okviru godišnjeg izvješća o vodi za kupanje English Europske agencije za okoliš (EEA) ispitani su uzorci vode s više od 22 000 kupališta diljem Europe.

Voda je analizirana kako bi se utvrdila prisutnost onečišćivača i bakterija kao što je E. coli čiji bi izvor mogle biti otpadne vode ili stočni otpad.

Najbolja i najgora kvaliteta vode

Najbolje ocjene za kvalitetu vode u 2012. dobili su Cipar i Luksemburg čija su sva kupališta uključena u uzorak dobila ocjenu izvrstan. Slijede Malta, Hrvatska i Grčka u kojima je više od 90 % ispitanih lokacija ocijenjeno izvrsnim.

Najgore ocjene s obzirom na minimalne standarde kvalitete dobila su kupališta u Belgiji (13 %), Nizozemskoj (7 %) i Ujedinjenoj Kraljevini (6 %).

Govoreći o Hrvatskoj, od 919 kupališta obuhvaćenih ispitivanjem njih 96,1 % dobilo je najbolju ocjenu, dobrim ili zadovoljavajućim ocijenjeno je njih 2,9 %, dok je na tri testirana kupališta kvaliteta vode bila nezadovoljavajuća.

Iako se ukupno gledajući kvaliteta vode poboljšala, Komisija i EEA žele da se ulože veći napori kako bi se osiguralo da su sve vode EU-a prikladne za kupanje i piće. To znači smanjenje onečišćenja iz otpadnih voda, bolje odvodne sustave s poljoprivrednih gospodarstava i površina te bolju kontrolu životinjskog otpada, čime se može spriječiti onečišćenje plaža.

Idete na kupanje?

  • Objašnjenja simbola kvalitete vode za kupanje English

    Potražite te simbole na svom kupalištu

  • Pogled na zemlju English

    Izvijestite o kvaliteti vode u svojem području

Više informacija o kvaliteti vode i okolišu English

Putovanje po Europi 2012. – 2013.

Odaberite verziju s visokim kontrastom Postavi normalnu veličinu fonta na stranici Povećaj veličinu fonta za 200% pošalji ovu stranicu prijatelju Ispiši ovu stranicu

 

Jeste li pronašli ono što ste htjeli?

Da Ne

Što ste tražili?

Imate li prijedloge?

Korisne poveznice