Διαδρομή πλοήγησης

Πρωτιά Κύπρου και Λουξεμβούργου στα καθαρά νερά - 05/08/2013

Παραλία στην Κύπρο © EU

Τα νερά σε όλες σχεδόν τις παραλίες της Ευρώπης, και στα περισσότερα ποτάμια και λίμνες, είναι κατάλληλα για κολύμβηση και μάλιστα η ποιότητα βελτιώνεται συνεχώς.

Αν σχεδιάζετε διακοπές στη θάλασσα αυτό το καλοκαίρι μπορείτε να είστε ήσυχοι: τα νερά στο 95% των παραλιών καλύπτουν τα ελάχιστα πρότυπα ποιότητας της ΕΕ. Αντίστοιχα, στις λίμνες και τα ποτάμια τα ελάχιστα πρότυπα καλύπτονται σε ποσοστό 91%.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση, οι περισσότερες περιοχές που ελέγχθηκαν το 2012 είχαν εξαιρετικής ποιότητας νερά, στην ίδια αναλογία με το 2011. Αυξήθηκαν όμως, σε σχέση με πέρυσι, οι περιοχές με νερά "ικανοποιητικής" ποιότητας.

Έλεγχος των νερών κολύμβησης - 2012

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση για τα νερά κολύμβησης DeutschEnglishfrançais , ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος εξέτασε δείγματα από τουλάχιστον 22.000 περιοχές κολύμβησης σε όλη την Ευρώπη.

Τα νερά ελέγχθηκαν για επικίνδυνους ρύπους και βακτήρια, όπως το E. coli, που ενδεχομένως προέρχονται από λύματα ή κτηνοτροφικά απόβλητα.

Οι καλύτερες ... και οι χειρότερες επιδόσεις

Τις καλύτερες επιδόσεις για το 2012 είχε η Κύπρος και το Λουξεμβούργο, όπου τα νερά όλων των περιοχών που ελέγχθηκαν βρέθηκαν "άριστης ποιότητας". Ακολουθούν η Μάλτα, η Κροατία και η Ελλάδα, όπου πάνω από το 90% των ελεγχθέντων νερών είναι "άριστης ποιότητας".

Τις χειρότερες επιδόσεις εμφανίζουν το Βέλγιο (13%), οι Κάτω Χώρες (7%) και το Ηνωμένο Βασίλειο (6%).

Συγκεκριμένα στην Ελλάδα, το 93,4% των θαλασσινών νερών που ελέγχθηκαν είναι άριστης ποιότητας, το 5,1% καλής, και το 1,2% ικανοποιητικής ποιότητας. Μόνο το 0,3% είναι κακής ποιότητας και δεν ανταποκρίνεται στα πρότυπα της ΕΕ.

Αν και παρατηρείται γενικά ποιοτική βελτίωση του νερού, η Επιτροπή και ο ΕΟΠ επιθυμούν να γίνουν περισσότερα για να διασφαλιστεί καλή ποιότητα στο σύνολο των νερών κολύμβησης, αλλά και του πόσιμου νερού, στην ΕΕ. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να περιορίσουμε τη ρύπανση από λύματα, βελτιώνοντας τα αποχετευτικά συστήματα των κτηνοτροφικών μονάδων και των αγροκτημάτων ώστε να ελέγχουμε καλύτερα τη μόλυνση των νερών κολύμβησης.

Πάτε να κολυμπήσετε;

 • Ποιότητα των νερών κολύμβησης στην περιοχή σας English

  Ελέγξτε την ποιότητα των νερών πριν πάτε για μπάνιο

 • Σύστημα πληροφοριών για τα ύδατα στην Ευρώπη (WISE) English

  Στοιχεία και διαδραστικοί χάρτες

 • Σύμβολα ποιότητας των νερών κολύμβησης English

  Αναζητήστε αυτά τα σύμβολα στην περιοχή που κολυμπάτε

 • Eye on Earth English

  Έκθεση για την κατάσταση των νερών στην περιοχή σας

Περισσότερα για την ποιότητα των νερών και για το περιβάλλον English

Ταξιδεύοντας στην Ευρώπη 2012-13

Επιλέξτε υψηλή αντίθεση Επιλέξτε κανονικό μέγεθος γραμματοσειράς Αυξήστε το μέγεθος κατά 200% Στείλτε σε ένα φίλο Εκτύπωση

 

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

Ναι Όχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;

Χρήσιμοι σύνδεσμοι