Sti

Cypern og Luxembourg byder på det bedste badevand - 05/08/2013

Strand på Cypern © EU

På næsten alle EU's strande og de fleste andre badesteder er vandet rent nok til at svømme i – og endnu renere end sidste år.

Du kan sagtens springe i bølgerne, når du tager på stranden i år – ved 95 % af alle strande er vandet rent nok til at opfylde EU's mindstekrav. Også 91 % af badestederne ved søer og floder lever op til kravene.

I den seneste rapport for 2012 var badevandet "særlig godt" de fleste steder – lige så mange steder som i 2011. Og flere steder end året før fik karakteren "tilstrækkelig".

Vandprøverne i 2012

Det Europæiske Miljøagenturs årlige badevandsrapport DeutschEnglishfrançais bygger på prøver fra over 22 000 badesteder i Europa.

Vandet blev testet for skadelig forurening og bakterier, f.eks. E. coli – der kan stamme fra spildevand og udledninger fra husdyrhold.

De bedste... og de værste

Topscorerne i 2012 var Cypern og Luxembourg, hvor alle badestederne var "særlig gode". Næst i rækken var Malta, Grækenland og Kroatien, hvor over 90 % af stederne også fik højeste karakter.

I bunden ligger Belgien, Holland og Storbritannien, hvor henholdsvis 13 %, 7 % og 6 % af badestederne ikke opfylder mindstekravene.

I Danmark var badevandet ved 73 % af de 1 090 badesteder, der blev undersøgt, særlig godt, mens 20 % var af tilstrækkelig kvalitet. 3 % levede ikke op til EU-kravene.

Selv om badevandet samlet set er blevet bedre, opfordrer både Kommissionen og Miljøagenturet til at gøre mere for at sikre, at alt bade- og drikkevand i EU er rent nok. Det indebærer bl.a. at mindske forureningen fra kloakker, forbedre afløbene fra landbrug og landbrugsarealer og sikre, at der ikke udledes dyreaffald på strandene.

Skal du ud og svømme?

 • Badevandet i dit område English

  Tjek vandkvaliteten, før du tager afsted

 • Vandinformationssystemet for Europa (WISE). English

  Download data og tag et kig på de interaktive kort

 • Lær symbolerne for vandkvalitet at kende English

  Se efter disse symboler på stranden

 • Eye on Earth English

  Fortæl andre om badevandskvaliteten i dit område

Mere om vandkvalitet og miljø English

På rejse i Europa 2012-2013

Vælg høj kontrast Normal skriftstørrelse Forstør skrift med 200 procent send til en ven udskriv siden

 

Fandt du det, du søgte?

Ja Nej

Hvad ledte du efter?

Har du forslag til forbedringer?

Nyttige links