Навигационна пътека

Кипър и Люксембург с най-чисти води за къпане - 05/08/2013

Плаж в Кипър © ЕС

Морската вода край почти всички плажове, както и повечето от реките и езерата в Европа са достатъчно чисти за плуване, а освен това качеството на водите за къпане като цяло се подобрява.

Ако планирате да ходите на плаж тази година, можете да сте спокойни – чистотата на водата край 95 % от плажовете отговаря на минималните стандарти на ЕС. 91 % от местата за къпане в реки и езера също отговарят на нормите.

В последния доклад повечето от местата са получили отлична оценка за 2012 г. – същият дял като през 2011 г. Повече места обаче са получили задоволителна оценка в сравнение с предишната година.

Проверка на качеството на водите през 2012 г.

Европейската агенция за околната среда (ЕАОС) е изготвила своя годишен доклад за водите за къпане DeutschEnglishfrançais въз основа на над 22 000 проби от места за къпане в цяла Европа.

Водите се проверяват за вредни замърсители и бактерии като E. coli, чийто източник могат да са отпадни води от канализацията или животновъдството.

Най-добри и най-лоши резултати

С най-добри показатели през 2012 г. са Кипър и Люксембург, където всички места за къпане са получили отлична оценка. Малта, Хърватия и Гърция ги следват с над 90 % от зоните за къпане, оценени като отлични.

С най-лоши резултати са Белгия, Нидерландия и Обединеното кралство, където съответно 13 %, 7 % и 6 % от местата за къпане са били с качество на водата, което не отговаря на минималните стандарти.

В България 63,4 % от 93 проверени места за къпане са били с отлично качество на водата, 35.5 % - с добро или задоволително качество, а едно място не е отговаряло на нормите.

Въпреки че качеството на водата като цяло се е подобрило, Комисията и ЕАОС искат да бъдат положени още усилия, за да се гарантира, че всички води в ЕС са подходящи за къпане и пиене. Това означава намаляване на замърсяването с отпадни води, подобряване на дренирането на водите от земеделски стопанства и обработваеми земи и по-добър контрол върху отпадъците от животински произход по плажовете.

Отивате да поплувате?

 • Качество на водата за къпане във вашия регион English

  Проверете какво е качеството на водата, преди да отидете

 • Европейска информационна система за водите (ЕИСВ) English

  Изтеглете данни и разгледайте интерактивни карти

 • Символи за качеството на водата за къпане English

  Огледайте се за тези символи там, където плувате

 • Eye on Earth English

  Споделете данни за състоянието на водата във вашия регион

Повече за качеството на водите и околната среда English

Пътуване в Европа 2012 – 2013

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки