Navigacijska pot

Zeleni teden 2013 – za čistejši zrak - 03/06/2013

Evropski strokovnjaki si bodo prizadevali za učinkovitejše ukrepe za varstvo okolja na letni konferenci v Bruslju, 4.–7. junij.

Predpisi EU so v zadnjih letih pripomogli k izboljšanju kakovosti zraka v Evropi. Vendar je v najgosteje naseljenih mestih in območjih v Evropski uniji kakovost zraka še vedno zelo slaba. Ponekod ljudje dihajo zrak s precej preseženo koncentracijo trdnih delcev, prizemnega ozona in dušikovega dioksida.

Storiti je treba veliko več. Skoraj štiri petine English evropskih državljanov meni, da bi morala Evropska unija predlagati strožje ukrepe za zmanjšanje onesnaženosti zraka.

Evropska komisija zato pripravlja predloge za izboljšanje obstoječih predpisov. Komisija je v okviru pregleda English veljavne zakonodaje izvedla dve javni posvetovanji – zadnje English se je končalo 4. marca 2013; rezultati posvetovanj bodo kmalu objavljeni.

Zbiranju in izmenjavi mnenj je namenjen tudi letošnji zeleni teden English v Bruslju. Na forumu bo približno 3000 znanstvenikov, podjetnikov, okoljskih aktivistov in vladnih predstavnikov razpravljalo o tem, kako izboljšati kakovost zraka v Evropi. Foruma se lahko udeležijo English vsi, vse razprave pa bo mogoče spremljati v živo po internetu.

Forum se bo začel v torek, in sicer z razpravo o trenutnem stanju kakovosti zraka in vplivu onesnaženega zraka na zdravje ljudi – prezgodnje smrti zaradi bolezni dihal, srčno-žilnih bolezni in raka.

Udeleženci konference se bodo lahko seznanili z najpomembnejšimi ugotovitvami v zvezi s pregledom politike EU za varstvo zraka in nekaterimi ključnimi novimi ukrepi. Ti ukrepi so v skladu z akcijskim programom Komisije za varstvo okolja 2020 English .

Razprava se bo nato osredotočila na ključne načine za izboljšanje izvajanja predpisov EU o kakovosti zraka in zmanjšanje nevarnosti za zdravje in okolje.

Udeleženci bodo preučili najobetavnejše rešitve, sredstva in mejnike za trajnostno izboljšanje kakovosti zraka v EU.

Komisija bo še to jesen pripravila sveženj ukrepov na tem področju.

V okviru zelenega tedna se bo zvrstilo približno 50 dogodkov English , tudi v drugih državah EU.

Več o varstvu okolja v EU English

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave