Navigációs útvonal

A Zöld Hét 2013-ban a levegőszennyezés kérdésére összpontosít - 03/06/2013

A június 4-től 7-ig tartó brüsszeli konferencián az európai szakértők arra keresik a választ, hogyan lehetne tökéletesíteni az EU környezetvédelmi szabályozását.

Az uniós szabályoknak köszönhetően Európa levegője kevésbé szennyezett, mint néhány évvel ezelőtt. Ennek ellenére a legsűrűbben lakott városok és régiók némelyikében még mindig nagyon rossz a levegő minősége. Egyes helyeken az emberek által belélegzett levegő részecske-, ózon- és nitrogén-dioxid-tartalma messze meghaladja az EU által előírt határértékeket.

További erőfeszítésekre van tehát szükség. Az európaiak csaknem négyötöde English úgy gondolja, hogy a légszennyezés visszaszorítása érdekében az Uniónak szigorúbb jogszabályokat kellene javasolnia.

Az Európai Bizottság ezért javaslatokat készül kidolgozni, hogy orvosolja a jelenlegi szabályozás hiányosságait. A hatályos jogszabályok felülvizsgálatához English a Bizottság két nyilvános konzultációt is meghirdetett. A második English nemrég, 2013. március 4-én zárult le; eredményét az uniós intézmény hamarosan közzéteszi.

A Bizottság az idei Zöld Hetet English is kihasználja arra, hogy adatokat gyűjtsön a javaslat kidolgozásához. A rendezvényre mintegy 3000 tudóst, vállalkozót, környezetvédőt és kormányzati tisztviselőt várnak a rendezők. A résztvevők azt fogják megvitatni, miként lehetne Európa levegőjét tisztábbá tenni. Az esemény nyilvános, tehát bárki jelentkezhet English rá. Az online közvetítésnek köszönhetően azok is figyelemmel követhetik a beszélgetéseket, akik személyesen nem lehetnek jelen.

A rendezvény kedden a levegőminőség jelenlegi helyzetének és a légszennyezettség egészségkárosító hatásainak ismertetésével kezdődik. E hatások között említhetők például a korai elhalálozást okozó légúti, szív- és érrendszeri, valamint rákos megbetegedések.

A résztvevők megismerkedhetnek az uniós levegőminőségi szakpolitika felülvizsgálata során leszűrt következtetésekkel, illetve megtudhatják, milyen fő szakpolitikai lehetőségek merültek fel a probléma kezelésére. A mérlegelt intézkedési lehetőségek összhangban állnak azzal a környezetvédelmi cselekvési tervvel English , amelyet a Bizottság a 2020-ig tartó időszakra javasolt.

A Zöld Hét ezután az uniós levegőminőségi szabályok hatékony végrehajtásának és az emberi egészséget és a környezetet fenyegető kockázatok csökkentésének módozatairól szóló eszmecserével folytatódik.

A résztvevők megvitatják, melyek a legígéretesebb megoldások, milyen források állnak rendelkezésre, és milyen célokat kell kitűzni annak érdekében, hogy fenntarthatóan javuljon a levegőminőség az Európai Unióban.

A Bizottság idén ősszel tervezi előterjeszteni a jogszabálycsomagot.

A Zöld Hét alatt nemcsak Brüsszel lesz levegőminőségi rendezvények színhelye. Mintegy 50 esemény English – konferencia, műhelytalálkozó, kiállítás stb. – várja az érdeklődőket EU-szerte, továbbá Szerbiában és Montenegróban is.

További információk arról, mit tesz az EU környezetünk védelméért English

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek