Навигационна пътека

Зелена седмица 2013 – акцент върху по-чистия въздух - 03/06/2013

Европейски експерти се опитват да уточнят подхода на ЕС към опазването на околната среда на годишна среща в Брюксел – 4-7 юни.

Правилата на ЕС помогнаха за намаляване на замърсяването на въздуха в Европа през годините. Въпреки това хората, живеещи в някои от най-гъсто населените градове и региони, все още страдат от много лошо качество на въздуха. В някои от тях населението диша въздух, превишаващ многократно нормите на ЕС за съдържание на частици, озон и азотен диоксид.

Трябва да се направи повече. Почти четири пети English от европейците смятат, че ЕС трябва да предложи по-строги мерки във връзка със замърсяването на въздуха.

Европейската комисия подготвя предложения, за да се коригират слабостите в сегашните правила. В рамките на този преглед English Комисията получи коментари чрез 2 обществени консултации – втората English приключи на 4 март 2013 г., а резултатите от нея скоро ще бъдат публикувани.

Комисията събира мнения и по време на тазгодишната Зелена седмица English в Брюксел. Около 3000 учени, бизнес лидери, защитници на околната среда и правителствени представители ще обсъждат начини за повишаване на чистотата на въздуха в Европа. Всеки може да се регистрира English за участие във форума, който ще се излъчва на живо онлайн.

Той започва във вторник с дискусия за текущото състояние на качеството на въздуха и ефекта от замърсения въздух върху хората – например преждевременна смърт от респираторни, сърдечносъдови или ракови заболявания.

Участниците ще се запознаят с основните заключения на настоящия преглед на политиката на ЕС по отношение на въздуха и с някои от най-важните обмисляни решения. Тези решения съответстват на програмата за действия в областта на околната среда до 2020 г. English на Комисията.

След това ще бъдат обсъдени основните начини за ефективно прилагане на правилата на ЕС за качеството на въздуха и за намаляване на рисковете за човешкото здраве и околната среда.

Участниците ще обсъдят най-обещаващите решения, ресурсите и основните действия за устойчиво подобряване на въздуха в ЕС.

Комисията планира да подготви пакет предложения тази есен.

Около 50 прояви English ще се проведат извън Брюксел, включително в Обединеното кралство, Испания, Португалия и други.

Още за подхода на ЕС към околната среда English

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки