Navigációs útvonal

Éghajlatváltozás: kármegelőzés és -enyhítés tervezéssel - 18/04/2013

Erdőtüzet oltó repülőgép © EU

A Bizottság új stratégiát dolgozott ki, hogy segítsen összehangolni az uniós országok intézkedéseit, melyekkel a helyi közösségek védelmében a globális felmelegedés hatásainak enyhítésére, illetve kivédésére törekednek.

Az EU elkötelezte magát amellett, hogy a globális felmelegedés mérséklése érdekében visszafogja üvegházhatásúgáz-kibocsátását. A célértékek kitűzése English azonban nem elég ahhoz, hogy megfékezzük a Föld átlaghőmérsékletének fokozatos emelkedését.

Egyre többször fordulnak elő szükséghelyzetek szélsőséges időjárási viszonyok miatt, ami sok ember életét, egészségét, megélhetését és tulajdonát veszélyezteti. Közép- és Dél-Európát egyre gyakrabban sújtja hőség, erdőtűz és szárazság, Kelet- és Északkelet-Európának pedig egyre több áradással és a parti erózió fokozódásával kell számolnia.

Egyes országok már megtették az első lépéseket a globális felmelegedés hatásainak kezelésére. Más országok viszont különböző okok miatt még nem kezdtek el érdemben foglalkozni a problémával. A Bizottság ezért összehangoltabb, uniós szintű közelítésmódot javasol.

Ez kétségkívül ésszerű kezdeményezés. Ha valamelyik ország vagy egy régió nem készül fel a várható nehézségekre, az más országokra, régiókra is kihathat. A szélsőséges időjárás következményei, például az áradások, az erózió és az erdőtüzek ráadásul sok esetben olyan problémát jelentenek, amelyet több országnak közösen kell megoldani. A most előterjesztett uniós stratégia English a következő teendőkre összpontosít:

  • segíteni kell – finanszírozással és a támogatás más formáival – az országokat és a városokat, hogy tervet dolgozzanak ki, mely által alkalmazkodni tudnak az éghajlatváltozáshoz;
  • megfelelő intézkedéseket kell beépíteni a fontos gazdasági ágazatokra, például a mezőgazdaságra és a halászatra vonatkozó uniós programokba, valamint a regionális projektekbe. Ezáltal ellenállóbbá lehet tenni az infrastruktúrát, egyúttal pedig ösztönözni lehet az embereket, vállalkozásokat és kormányokat, hogy biztosítást kötve védjék magukat a katasztrófák okozta károkkal szemben;
  • ösztönözni kell az éghajlatváltozás esetleges hatásaival kapcsolatos kutatást, és bővíteni kell a klímaváltozáshoz való alkalmazkodással foglalkozó online uniós információs hálózatot (Climate-Adapt English).

A tagállamok az elképzelés szerint nemzeti tervet fognak kidolgozni olyan, kis költségvetésű helyi megoldások támogatására, amelyek egyszersmind a gazdasági növekedést és a munkahelyteremtést is szolgálják. A másik lehetőség az, hogy az EU ne tegyen semmit – ez azonban sokba kerülhet az uniós gazdaságnak. 2050 távlatában ez mintegy 250 milliárd euró éves veszteséget jelenthet.

Biztosítással a katasztrófák ellen

A Bizottság e munkával párhuzamosan abba is belevágott, hogy feltérképezze, a társadalom véleménye DeutschEnglishfrançais szerint szükség van-e uniós fellépésre a katasztrófabiztosítás terén. A kérdés az, kell-e az Uniónak tennie valamit annak érdekében, hogy elegendő biztosítási fedezet álljon rendelkezésre az időjárással összefüggő katasztrófák okozta károk fedezésére. Az országok pénzügyi stabilitása kerülhet veszélybe, ha közpénzekre van szükség ahhoz, hogy komoly katasztrófák után talpra állítsák azokat a közösségeket, amelyek nem rendelkeznek megfelelő biztosítással.

Következő lépések

A Bizottság mérlegelni fogja, hogy érdemes-e olyan jogszabályjavaslatot előterjesztenie, amely tervek kidolgozására és végrehajtására kötelezi a tagállamokat, ha 2017-ig nem jár eredménnyel az önkéntességen alapuló uniós közelítésmód.

Bővebben az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodásról English

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek