Navigációs útvonal

Az új javaslatcsomag célja az EU termékbiztonsági jogszabályainak szigorítása és az újonnan megjelenő problémák leküzdése.

A fogyasztási cikkek piaca egyre szerteágazóbbá válik: az emberek összetettebb termékeket vásárolnak, melyek előállítása nem korlátozódik egyetlen országra.

Az Uniónak ezért korszerűsítenie kell fogyasztóvédelmi politikáját, hogy hatékonyan meg tudja védeni a fogyasztókat a veszélyes termékekkel szemben. Most kidolgozott javaslatcsomagjában a Bizottság a következőket szorgalmazza a fogyasztóvédelem javítása érdekében:

  • Fel kell gyorsítani a veszélyes termékek kivonását az uniós piacról.
  • A jelenleg hatályos fogyasztóvédelmi szabályokat és piacfelügyeleti eljárásokat a legtöbb termékcsoport esetében össze kell hangolni.
  • Egyértelműen meg kell határozni, mi tartozik a gyártók, az importőrök és a forgalmazók felelősségi körébe. Az említett szereplőknek például a jövőben több információval kell szolgálniuk az egyes termékek gyártási helyéről.
  • Lehetővé kell tenni a szabályozó hatóságok részére, hogy jobban nyomon követhessék a fogyasztási cikkeket az ellátási lánc egészében. Ennek hatására a biztonsági problémák hatékonyabban oldhatók meg és, a nem biztonságos termékek hamarabb hívhatók vissza.
  • Nagyobb hangsúlyt kell helyezni az ellenőrzésre, hogy a szabályozó hatóságok könnyebben korlátozni tudják, vagy teljesen be tudják tiltani a potenciálisan veszélyes termékek értékesítését.
  • El kell érni, hogy az uniós szabályozó hatóságok szorosabban együttműködjenek egymással, ami az információcserét is meg fogja könnyíteni a számukra.
  • Egyszerűsíteni kell azoknak az uniós figyelmeztető rendszereknek (Rapex English , ICSMS) a használatát, melyek segítségével értesíteni lehet más országokat a veszélyt jelentő termékekről.

Ha a javaslatok megvalósulnak, a következetes uniós szabályozás révén javulni fog a fogyasztóvédelem, és a fogyasztók nagyobb bizalommal vásárolhatnak majd az EU bármely részén.

Az egyértelműbb és egységesebb szabályok az uniós vállalatoknak (különösen a kisvállalkozásoknak) is a javát fogják szolgálni, hiszen a cégek könnyebben tudnak majd megfelelni a követelményeknek, és csökkenteni tudják költségeiket.

A termékbiztonsági ellenőrzések, valamint az importszabályok javítása elő fogja segíteni, hogy a tisztességtelen és a megbízhatatlan beszállítók kiessenek a versenyből.

Következő lépések

A Bizottság a javaslatcsomagban foglaltak értelmében megkezdi a piacfelügyelet javítására irányuló munkát. A tervek szerint a következő három évben meg fognak szűnni a termékek nyomon követése terén tapasztalható hiányosságok.

A tagállami szabályozó hatóságok segítséget fognak kapni ahhoz, hogy egyesítsék erőforrásaikat, megszüntessék a párhuzamos munkavégzést, és hatékonyabban lássák el piacfelügyeleti feladatukat.

Az Európai Bizottság javaslatait a következőkben az Európai Parlament képviselői és az uniós vezetők fogják megvitatni. Ha elfogadják őket, a javaslatok végrehajtására a tervek szerint 2015-ben kerül majd sor.

Bővebben a fogyasztók biztonságáról English

A fogyasztók és az EU English

Az Európai Fogyasztói Központok Hálózata češtinadanskDeutschEnglishfrançaisitalianoNederlandspolskiRomânasvenska Önnek is segít

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek