Navigacijska pot

© iStockPhoto

Nov predlog za prepoved dodajanja močnih arom, ki prekrijejo okus tobaka, ter zavajajočih navedb na cigaretnih zavojčkih.

Vsako leto za posledicami kajenja umre 700 000 Evropejcev, kar je približno število prebivalcev večjega mesta. Več milijonov jih trpi zaradi bolezni, povezanih s kajenjem, denimo raka ter srčno-žilnih bolezni in bolezni dihal.

Obstoječi zakoni EU so po 11 letih zastareli. Zdaj tudi vemo več o aromatičnih snoveh, ki se uporabljajo v tobačnih izdelkih, ter o učinkovitosti zdravstvenih opozoril.

Na trg prihajajo novi izdelki, države EU pa imajo različne zakone o izdelavi, predstavitvi in prodaji tobačnih izdelkov. Zato so v nekaterih državah EU kadilci bolj zaščiteni kot v drugih.

Nov načrt Komisije zadeva naslednja področja:

označevanje in embalaža – obvezna uporaba slikovnih in besedilnih zdravstvenih opozoril na cigaretnih zavojčkih in zavojčkih tobaka za zvijanje, ki bodo morala pokrivati 75 odstotkov sprednje in zadnje strani embalaže. Na vsakem zavojčku bo morala biti tudi informacija, da tobačni dim vsebuje več kot 70 snovi, ki povzročajo raka;

sestavine – prepoved cigaret, tobaka za zvijanje in brezdimnih tobačnih izdelkov z močnimi aromami, ki prekrivajo okus po tobaku, kakor tudi vseh izdelkov, ki so bolj toksični, kot je običajno, in povzročajo večjo odvisnost;

brezdimni tobak – EU ohranja prepoved snusa – vrste njuhanca – razen na Švedskem, za katero velja izvzetje. Vsi izdelki morajo biti opremljeni z zdravstvenimi opozorili, izdelovalci pa morajo obvestiti ustrezne organe o novem izdelku, ki ga želijo tržiti;

nikotinski izdelki – pri vsebnosti nikotina pod določenim pragom mora biti na zavojčkih zdravstveno opozorilo, enako velja tudi za zeliščne cigarete. Izdelki z vsebnostjo nikotina nad tem pragom so dovoljeni le, če so odobreni za zdravstveno uporabo;

spletna prodaja – preverjanje starosti, da se tobačni izdelki ne bi prodajali otrokom ali najstnikom;

nezakonita trgovina – sistem sledenja skupaj z varnostnimi elementi, denimo hologrami, bo zagotavljal samo prodajo izdelkov, ki izpolnjujejo predpise EU.

Komisija upa, da bo s temi ukrepi kajenje manj privlačno in da mladi zato ne bodo začeli z uživanjem tobačnih izdelkov. Zdaj približno 70 % kadilcev začne kaditi pred 18. letom, 94 % pa pred 25. letom.

Več o tobačni politiki EU

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave