Kruimelpad

EU wil roken ontmoedigen - 20/12/2012

© iStockPhoto

Nieuwe plannen voor een verbod op sterke smaakstoffen om tabakssmaak te maskeren en misleidende woorden zoals "light" en "mild" op pakjes sigaretten.

Elk jaar sterven er in Europa bijna 700.000 mensen door tabaksrook. Dat is evenveel als de hele bevolking van Rotterdam. Miljoenen lijden aan ziektes die door roken veroorzaakt worden, zoals kanker, hart-en vaatziekten en longaandoeningen.

De geldende EU-wetgeving is van 11 jaar geleden en dus verouderd. We weten nu meer over de gevolgen van smaakstoffen in tabak en over de effecten van gezondheidswaarschuwingen op de verpakking.

Er zijn ook nieuwe producten op de markt gekomen, en de EU-landen hebben daarom allerlei nieuwe regels voor de productie, presentatie en verkoop van tabaksproducten ingevoerd. Daardoor is het ene land strenger dan het andere.

Het nieuwe plan van de Commissie betreft:

Etikettering en verpakking: op alle pakjes sigaretten en roltabak/shag moeten zowel afbeeldingen als een gezondheidswaarschuwingen staan die 75% van de oppervlakte bedekken. Ook moet er op de verpakking staan dat tabaksrook meer dan 70 stoffen bevat die kanker veroorzaken.

Ingrediënten: smaakstoffen die de tabakssmaak verhullen worden verboden in alle sigaretten, shag/roltabak en rookvrije tabak (pruim- en snuiftabak), evenals producten die giftiger en verslavender zijn dan normale tabaksproducten.

Rookvrije tabak: het verbod op snus, een soort pruimtabak, blijft van kracht, behalve in Zweden. Op alle producten moet een gezondheidswaarschuwing staan en producenten moeten de autoriteiten vooraf op de hoogte brengen van plannen om nieuwe producten op de markt te brengen.

Nicotinehoudende producten: als het nicotinegehalte onder een bepaalde drempel blijft, moet er op de pakjes een gezondheidswaarschuwing staan. Dat geldt ook voor kruidensigaretten. Boven die drempel mogen de producten alleen op medisch voorschrift gebruikt worden.

Online kopen: via leeftijdscontrole wordt ervoor gezorgd dat er geen tabak aan kinderen of tieners verkocht wordt

Illegale handel: naast een "tracking and tracing"-systeem komen er o.a. hologrammen, die ervoor moeten zorgen dat er alleen tabaksproducten die aan de EU-regels voldoen in de EU verkocht worden.

De Commissie hoopt met deze maatregelen roken minder aantrekkelijk te maken, vooral voor jongeren. Momenteel begint 70% van de rokers voor hun 18e verjaardag, en 94% voor hun 25e.

Meer over het antirookbeleid van de EU.

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links