Navigációs útvonal

© iStockPhoto

A Bizottság által javasolt jogszabály tiltja az ízesített dohánytermékeket és a cigarettás dobozokon elhelyezett félrevezető utalásokat (pl.: „enyhe”, „gyenge”).

Európában évente csaknem 700 ezer ember hal meg dohányzás következtében. Ez a szám nagyjából Frankfurt vagy Sevilla népességének felel meg. Ezen kívül több millió uniós polgár szenved a dohányzással összefüggő betegségekben, például rákban, valamint szív- és érrendszeri, illetve légúti megbetegedésekben.

A jelenlegi uniós szabályozás 11 éve lépett hatályba és mára elavulttá vált. Az utóbbi évtizedben gyarapodtak a dohánytermékekben felhasznált ízesítőanyagokkal és az egészségügyi figyelmeztetések hatékonyságával kapcsolatos ismereteink.

Továbbá új dohánytermékek jelentek meg a piacon, és az EU-országok eltérő szabályokat vezettek be azok gyártására, kiszerelésére és értékesítésére vonatkozóan. Mindebből az következik, hogy a jogszabályok által biztosított védelmi szint eltér az egyes tagállamokban.

A Bizottság által beterjesztett javaslat a következőket tartalmazza:

Címkézés és csomagolás – a cigarettás dobozokat és a sodort cigaretták készítésére szolgáló dohány csomagolásait az elő- és hátlap felületének 75 százalékát kitöltő méretű képes és szöveges egészségügyi figyelmeztetéssel kell ellátni. Minden csomagoláson fel kell tüntetni továbbá, hogy a dohányfüst több mint 70 rákkeltő anyagot tartalmaz.

Összetevők – a tervezett jogszabály betilt minden olyan cigarettát, sodort cigaretta készítésére szolgáló dohányt és füstmentes dohányterméket, amely a dohány ízét elfedő mennyiségben tartalmaz ízesítőanyagot, valamint tiltani fogja a fokozottan toxikus és erős függőséget okozó dohánytermékeket is.

Füst nélküli dohánytermékek – a (tubákhoz hasonló) snüsszre vonatkozó tilalom fennmarad, kivéve Svédországot, amely mentességet élvez e tekintetben. Minden terméken fel kell tüntetni az egészségügyi figyelmeztetést, és a gyártóknak értesíteniük kell a hatóságokat, mielőtt új terméket hoznak forgalomba.

Nikotintartalmú termékek – azoknak a dohánytermékeknek a csomagolásán, melyek nikotintartalma nem ér el egy bizonyos küszöbértéket, egészségügyi figyelmeztetést kell elhelyezni. Ez az előírás a dohányzási célú gyógynövénytermékekre (pl. a gyógynövény-cigarettákra) is vonatkozik. A küszöbérték felett csak a gyógyszerkészítményként engedélyezett termékek forgalmazhatók.

Interneten való árusítás – az életkor ellenőrzésére szolgáló rendszer kerül bevezetésre annak biztosítására, hogy kiskorúak ne vásárolhassanak dohányterméket.

Tiltott kereskedelem – az új irányelv ún. nyomon követési és ellenőrzési rendszer, valamint biztonsági elemek (pl. hologramok) alkalmazását írja elő és ezáltal biztosítani fogja, hogy csakis az uniós előírásoknak megfelelő termékek kerüljenek forgalomba az EU-ban.

A Bizottság bízik abban, hogy ezeknek az új intézkedéseknek az eredményeképpen kevésbé lesz népszerű a dohányzás a fiatalok körében, és minél kevesebben fognak elkezdeni dohányozni közülük. A dohányosok 70 százaléka 18 éves kora előtt gyújt rá először, 94 százalékuk pedig azelőtt, hogy betöltötték 25. életévüket.

Bővebben az EU dohányzáspolitikájáról

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek