Navigointipolku

EU tiukentaa tupakkalainsäädäntöä - 20/12/2012

© iStockPhoto

Komissio haluaa kieltää vahvojen makuaineiden käytön tupakkatuotteissa ja harhaanjohtavien väittämien (kuten "kevyt" ja "mieto") käytön savukepakkauksissa.

Tupakointi tappaa joka vuosi Euroopassa lähes 700 000 ihmistä – Frankfurtin kokoisen kaupungin verran väkeä. Lisäksi miljoonat ihmiset kärsivät tupakointiin liittyvistä sairauksista, kuten erilaisista syövistä, sydän- ja verisuonitaudeista sekä hengityselinsairauksista.

EU:n nykyinen tupakkatuotedirektiivi tuli voimaan 11 vuotta sitten, ja monet sen säännökset ovat vanhentuneet. Nykyisin on esimerkiksi uutta näyttöä tupakkatuotteissa käytettävistä makuaineista ja terveysvaroitusten tehokkuudesta.

Markkinoille on tullut uusia tuotteita, ja eri EU-maiden välillä on eroja tupakkatuotteiden valmistusta, esillepanoa ja myyntiä koskevassa kansallisessa lainsäädännössä. Kansalaisten terveyden suojelun taso on siis joissakin EU-maissa parempi kuin toisissa.

Komission ehdottamat keskeiset muutokset koskevat seuraavia seikkoja:

Pakkausmerkinnät ja pakkaukset: Kaikissa savukepakkauksissa ja kääretupakan pakkauksissa on oltava kuvallinen ja sanallinen terveysvaroitus, joka kattaa 75 prosenttia pakkauksen pinta-alasta. Pakkauksiin on merkittävä myös tieto siitä, että tupakansavussa on yli 70 syöpää aiheuttavaa ainetta.

Ainesosat: Tupakan omaa makua peittävien vahvojen makuaineiden käyttö savukkeissa, kääretupakassa ja savuttomissa tupakkatuotteissa kielletään. Samaten kielletään tuotteet, joissa on tavanomaista enemmän toksisia ja riippuvuutta aiheuttavia ainesosia.

Savuton tupakka: Suussa käytettäväksi tarkoitettuja tupakkatuotteita (nuuskaa) koskeva kielto pidetään edelleen voimassa, lukuun ottamatta Ruotsia, johon sovelletaan vapautusta. Kaikissa savuttomissa tupakkatuotteissa on oltava terveysvaroituksia, ja valmistajien on ilmoitettava uusien tupakkatuoteryhmien markkinoille saattamisesta viranomaisille etukäteen.

Muut nikotiinia sisältävät tuotteet: Tietyn nikotiinipitoisuuden rajan alittavien tuotteiden ja esimerkiksi yrttisavukkeiden pakkauksissa on oltava terveysvaroitus. Kyseisen rajan ylittävät tuotteet sallitaan vain, jos ne on hyväksytty lääkkeiksi.

Verkkokauppa: Internetmyyjien on otettava käyttöön iänvarmistusmekanismi, jotta varmistetaan, ettei tupakkatuotteita myydä lapsille ja nuorille.

Laiton kauppa: Paikannus- ja jäljitysjärjestelmän ja hologrammien yms. turvaominaisuuksien avulla varmistetaan, että EU:ssa myydään vain EU-lainsäädännön vaatimusten mukaisia tuotteita.

Komissio pyrkii lainsäädäntöehdotuksellaan tekemään tupakan käytöstä vähemmän houkuttelevaa ja näin ehkäisemään nuorten tupakointia. Tupakoivista noin 70 % aloittaa ennen 18 vuoden ikää, ja peräti 94 % ennen 25 vuoden ikää.

Lisätietoa EU:n tupakkapolitiikasta

Valitse suurikontrastinen versio Aseta sivu normaalikokoiselle fontille Kasvata fontin kokoa 200 prosentilla Lähetä sivu Tulosta sivu

 

Löysitkö etsimäsi tiedon?

Kyllä En

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.

Hyödyllisiä linkkejä