Навигационна пътека

Нови правила ще направят пушенето по-малко привлекателно - 20/12/2012

© iStockPhoto

Нов план за забрана на ароматите, прикриващи тютюна, и подвеждащите послания, като „light“ или „mild“ на опаковките на цигарите.

Всяка година тютюнопушенето е причина за смъртта на почти 700 000 души в Европа. Това е приблизително населението на град като Франкфурт. Милиони други хора страдат от болести, свързани с пушенето, като например рак или сърдечни и респираторни заболявания.

Настоящите закони на ЕС датират от преди 11 години, поради което вече не са актуални. Днес разполагаме с повече информация за ароматните вещества, използвани в тютюна, и за ефективността на предупрежденията за здравето.

На пазара се предлагат и нови продукти, а страните от ЕС въведоха различни закони по отношение на производството, представянето и продажбата на тютюневи изделия. В резултат на това в някои страни съществува по-голяма защита, отколкото в други.

Новият план на Комисията се отнася до:

Етикетирането и опаковането – всички опаковки на цигари и тютюн за свиване на цигари трябва да имат едновременно изображение и предупреждение за здравето, заемащи 75 % от мястото на опаковката. Също така върху всеки пакет ще има информация за пушачите, че тютюневият дим съдържа повече от 70 канцерогенни вещества.

Съставките – всички цигари, тютюн за свиване и бездимни тютюневи изделия със силен аромат, прикриващ вкуса на тютюн, ще бъдат забранени, както и продуктите с по-висока от нормалната токсичност или опасност от пристрастяване.

Бездимните тютюневи изделия – остава забраната на снуса, вид емфие, освен в Швеция, която е освободена от нея. Върху всички продукти трябва да има предупреждения за здравето, а производителите следва да уведомяват властите, преди да пуснат нов продукт на пазара.

Продуктите, съдържащи никотин – когато съдържанието на никотин е под определен праг, върху пакетите трябва да има предупреждение за здравето, подобно на растителните цигари. Когато нивото е над определения праг, такива продукти ще се разрешават само за медицинска употреба.

Онлайн продажбата – проверка на възрастта ще гарантира, че на деца и юноши не се продават тютюневи изделия.

Незаконната търговия – система за проследяване и защитни елементи, като например холограми, ще гарантират, че на пазара на ЕС се продават само продукти, съобразени с правилата на Съюза.

Комисията се надява тези нови мерки да допринесат за намаляване на привлекателността на тютюнопушенето и на стимула за младите хора да започнат да пушат. В момента около 70 % от пушачите започват да пушат преди 18-годишна възраст, а 94 % – преди да навършат 25 години.

Повече за политиката на ЕС за тютюневите изделия

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки