Navigációs útvonal

Online szerencsejátékok: hogyan csökkenthető a kockázat? - 29/10/2012

Dobókockák és hitelkártya a számítógép billentyűzetén © iStockphoto

Új fogyasztóvédelmi cselekvési terv, melynek célja a felelőtlen szerencsejáték-hirdetések és a fogadáshoz kötődő eredménybefolyásolás leküzdése.

Egyre többen vesznek részt online szerencsejátékokban. A pókerhez hasonló játékok – a kaszinókkal, sportfogadásokkal és a sorsolásos játékokkal együtt – hatalmas üzletet jelentenek: 2011-ben 6,8 millió európai kötött online fogadást. Ezáltal összesen 9,3 milliárd euró bevételt teremtett az online szerencsejáték-szolgáltatók számára. Ez a szám 2015-re várhatóan 13 milliárd euróra rúg majd.

Számos európai uniós ország vezetett be olyan jogszabályokat, amelyek védeni hivatottak a szerencsejátékosokat, azonban ezek a szabályok országonként eltérőek.

  • Németországban és Hollandiában betiltottak bizonyos típusú online fogadásokat.
  • Finnországban, Portugáliában és Svédországban egyetlen szolgáltató kezében futnak össze az online szerencsejáték-szolgáltatások.
  • Dánia, Észtország, Franciaország, Olaszország és Spanyolország engedélyek bevezetésével teszi lehetővé, hogy egynél több vállalat is szolgáltathasson online szerencsejátékokat. Az online szerencsejáték-szolgáltatás biztosítása Magyarországon is engedélyhez kötött.

Minden egyes rendszert úgy terveztek meg, hogy az védelmet nyújtson a csalás ellen, és megóvja az olyan kiszolgáltatott népesség-csoportokat, mint pl. a gyerekek.

Az online szerencsejátékok jellegéből adódóan azonban a polgárok nem feltétlenül élvezik a saját hazájuk jogszabályai nyújtotta védelmet. Egy német állampolgár például dönthet úgy, hogy online fogadásban vesz részt egy olyan internetes oldalon, amelyet az Egyesült Királyságban működtetnek.

Végezetül, az Európai Bizottság ajánlásokat fog intézni az európai uniós tagországokhoz a fogadáshoz kötődő eredménybefolyásolás leküzdésére vonatkozóan. A javaslatok között lesz majd az információ megosztására, a gyanút keltő tevékenységek nyomon követésére, az összeférhetetlenséget érintő rendelkezésekre, valamint olyan forródrótok létrehozására vonatkozó tervezet, amelyeken a gyanús magatartást észlelők tehetnek jelentést.

A cselekvési tervhez tartozó kezdeményezések benyújtására 2013-től kerül majd sor.

Az Európai Unió szerencsejátékra vonatkozó jogszabályairól DeutschEnglishfrançais

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek