Διαδρομή πλοήγησης

Τυχερά παιχνίδια στο διαδίκτυο: μείωση των κινδύνων - 29/10/2012

Μια πιστωτική κάρτα και δυο ζάρια πάνω σ' ένα πληκτρολόγιο © iStockphoto

Νέο σχέδιο δράσης για την προστασία των καταναλωτών από τα τυχερά παιχνίδια στο διαδίκτυο, τη δίωξη της ανεύθυνης διαφήμισης και την εξάλειψη των "στημένων" αγώνων που σχετίζονται με στοιχήματα.

Όλο και περισσότερα άτομα παίζουν τυχερά παιχνίδια στο διαδίκτυο. Το 2011, σχεδόν 7 εκατομμύρια Ευρωπαίοι έπαιξαν τυχερά παιχνίδια, όπως το πόκερ, στο διαδίκτυο και στοιχημάτισαν ηλεκτρονικά σε καζίνο, αθλητικούς αγώνες και λότο, δημιουργώντας κέρδη ύψους 9,3 δισεκατομμυρίων ευρώ για τις εταιρείες διαδικτυακών τυχερών παιχνιδιών. Το ποσό αυτό αναμένεται να φθάσει τα 13 δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2015.

Πολλές χώρες της ΕΕ έχουν θεσπίσει κανόνες για την προστασία των παικτών, αλλά οι κανόνες αυτοί διαφέρουν από χώρα σε χώρα:

  • η Γερμανία και η Ολλανδία απαγόρευσαν ορισμένα είδη διαδικτυακών παιχνιδιών με στοιχήματα,
  • στη Φινλανδία, την Πορτογαλία και τη Σουηδία τα διαδικτυακά τυχερά παιχνίδια έχουν τεθεί υπό τη διαχείριση ενός μεμονωμένου φορέα,
  • η Δανία, η Εσθονία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία απαιτούν την έκδοση άδειας για τα διαδικτυακά τυχερά παιχνίδια, ώστε αυτά να μπορούν να παρέχονται από περισσότερες από μία εταιρείες.

Κάθε σύστημα έχει σχεδιαστεί με στόχο την προστασία των καταναλωτών από την απάτη, και ιδιαίτερα των ευάλωτων ομάδων όπως τα παιδιά.

Ωστόσο, λόγω της ίδιας της φύσης των διαδικτυακών τυχερών παιχνιδιών, η προστασία των πολιτών διά μέσου της νομοθεσίας της χώρας τους δεν είναι πάντα εφικτή. Π.χ. κάποιος που ζει στη Γερμανία μπορεί να επιλέξει να βάλει στοίχημα μέσω ενός ιστότοπου της Αγγλίας.

Τέλος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα διατυπώσει μια σειρά συστάσεων προς τα κράτη μέλη της ΕΕ με σκοπό την εξάλειψη των στημένων αγώνων που σχετίζονται με στοιχήματα. Οι προτάσεις θα προβλέπουν την ανταλλαγή πληροφοριών, την παρακολούθηση των ύποπτων δραστηριοτήτων, τη θέσπιση όρων όσον αφορά τη σύγκρουση συμφερόντων και τη δημιουργία ανοικτών γραμμών επικοινωνίας για την καταγγελία ύποπτων συμπεριφορών.

Οι πρωτοβουλίες του σχεδίου δράσης θα αρχίσουν να υλοποιούνται από το 2013.

Περισσότερα για τη νομοθεσία της ΕΕ σχετικά με τα τυχερά παιχνίδια DeutschEnglishfrançais

Επιλέξτε υψηλή αντίθεση Επιλέξτε κανονικό μέγεθος γραμματοσειράς Αυξήστε το μέγεθος κατά 200% Στείλτε σε ένα φίλο Εκτύπωση

 

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

Ναι Όχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;

Χρήσιμοι σύνδεσμοι