Навигационна пътека

Хазартни игри онлайн: намаляване на риска - 29/10/2012

Зарче и кредитна карта върху клавиатура © iStockphoto

Нов план за действие в областта на хазартните игри цели защита на потребителите, прекратяване на безотговорната реклама и борба с уговорените заради залагания спортни срещи.

Секторът на онлайн хазартните игри се разраства. Покерът, казината, залаганията на спортни състезания и лотариите са крупен бизнес: през 2011 г. 6,8 млн. европейци са участвали в онлайн хазартни игри, като приходите на организаторите на такива игри са достигнали 9,3 млрд. евро. Очаква се до 2015 г. тази цифра да достигне 13 млрд. евро.

Много страни от ЕС въведоха правила за сигурност на участниците в хазартни игри, но системата във всяка страна е различна:

  • Германия и Нидерландия забраниха някои видове онлайн хазартни игри;
  • във Финландия, Португалия и Швеция онлайн хазартните игри се провеждат от един-единствен организатор;
  • Дания, Естония, Франция, Италия и Испания въведоха лицензи, така че повече компании да могат да предлагат онлайн хазартни игри.

Всяка система цели защита на потребителите от измами и особено на уязвими групи като децата.

При онлайн хазартните игри обаче отделните лица не са непременно защитени от законите на собствената си страна. Някой германец например може да предпочете да направи залог чрез уебсайт във Великобритания.

Освен това Комисията ще направи редица препоръки на страните от ЕС за борба с уговарянето на резултите от спортни срещи заради залози. Предложенията ще обхванат обмена на информация, последващите действия в резултат на подозрителни спортни срещи, създаване на разпоредби за конфликт на интереси и откриване на горещи телефонни линии, на които да се съобщава за подозрително поведение.

Изпълнението на инициативите от плана за действие ще започне през 2013 г.

Още за законите на ЕС за залаганията DeutschEnglishfrançais

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки