Navigacijska pot

Najboljše ocene za Hrvaško, Ciper, Malto in Grčijo - 30/07/2012

Plaža v Grčiji © EU

Skoraj povsod v Evropi lahko mirno plavamo, saj so morje, reke in jezera na splošno čedalje čistejša.

Ugotovitve Evropske agencije za okolje, objavljene v letnem poročilu o kakovosti kopalnih voda DeutschEnglishfrançais , temeljijo na vzorcih vode, ki so jih leta 2011 odvzeli na več kot 22 000 obalnih in celinskih kopališčih po vsej Evropi.

Število kopališč z „odlično“ kakovostjo vode se je od prejšnjega leta povečalo za 3,5 %, število kopališč z „zadovoljivo„“ kakovostjo pa za 1 %. Osnovnih higienskih standardov EU ne izpolnjuje manj kot 2 % kopališč.

Prepričajte se o kakovosti vode na kopališču

  • Kakovost kopalnih voda v vaši regiji English
  • Podatki in interaktivni zemljevid evropskega informacijskega sistema za vode English .
  • Sporočite stanje lokalnih voda na portalu Pogled na Zemljo English .
  • Bodite pozorni na oznake kakovosti vode English na kopališču

Vzorčenje voda leta 2011

Vodo na evropskih morskih, rečnih in jezerskih kopališčih redno pregledujejo in preverjajo vsebnost onesnaževal in bakterij (denimo E.coli), ki opozarjajo na prisotnost odplak in gnojnice.

Leta 2011 je osnovne standarde EU na splošno izpolnjevalo več kopališč kot leta 2010, nekatere države pa so se izjemno dobro odrezale.

Najboljši in najslabši

Na vrhu lestvice za leto 2011 so Hrvaška, Ciper, Malta in Grčija: več kot 90 % vseh njihovih kopališč se ponaša z oceno „odlično“. Vsa preostala kopališča v teh državah izpolnjujejo osnovne standarde.

Najslabše so se odrezale Nizozemska, Bolgarija, Latvija, Luksemburg in Belgija, kjer osnovne standarde izpolnjuje razmeroma malo kopališč.

V Sloveniji osnovne standarde izpolnjujejo vsa morska in celinska kopališča. 95,2 % obalnih kopališč se ponaša z „odlično“ kakovostjo vode (leta 2010 jih je bilo 100 %), število celinskih kopališč z „odlično“ kakovostjo vode pa se je leta 2011 zmanjšalo na 50 % (leta 2010 jih je bilo 56 %).

Na splošno se kakovost kopalnih voda v Evropski uniji od leta 1990 stalno izboljšuje. Tako se je število obalnih kopališč, ki ne izpolnjujejo standardov EU, z 9,2 % leta 1990 zmanjšalo na 1,5 % leta 2011. Celinskih kopališč, ki ne izpolnjujejo standardov, je bilo leta 1990 kar 11,9 % , leta 2011 pa samo 2,4 %, kar je najnižji odstotek doslej.

Več o kakovosti voda in okolja English

Potovanje po Evropi 2012–2013

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave