Kruimelpad

Zwemwater het best in Cyprus, Kroatië, Malta en Griekenland - 30/07/2012

Strand in Griekenland © EU

Zowel aan de kust als in het binnenland is het zwemwater bijna overal in Europa geschikt om te zwemmen. Gemiddeld genomen is de kwaliteit er trouwens op vooruitgegaan.

De resultaten van het jaarlijkse zwemwaterverslag DeutschEnglishfrançais van het Europees Milieuagentschap zijn gebaseerd op watermonsters die regelmatig worden genomen op meer dan 22 000 badplaatsen aan de kust en in het binnenland.

Het aantal plaatsen waar de waterkwaliteit "uitstekend" is, is ten opzichte van vorig jaar met 3,5% gestegen. Het aantal locaties met een "voldoende" is met 1% toegenomen. Minder dan 2% van de geteste locaties voldoet niet aan de minimumkwaliteitseisen van de EU.

Controleer zelf de waterkwaliteit voor u gaat zwemmen

  • Alles over de zwemwaterkwaliteit bij u in de buurt English
  • Gegevens downloaden en interactieve kaarten raadplegen met het Waterinformatiesysteem voor Europa (WISE) English
  • Rapporteren over de waterkwaliteit bij u in de buurt met de interactieve kaart van Eye on Earth English .
  • Verklaring van de symbolen voor de zwemwaterkwaliteit English

Watercontrole in 2011

Het zwemwater aan de kust en aan de oevers van rivieren en meren wordt regelmatig getest op vervuiling en bacteriën zoals E. coli, die op de aanwezigheid van rioolwater of veehouderijafval wijzen.

Hoewel er in vergelijking met 2011 meer badplaatsen aan de EU-minimumeisen voldoen, zijn in sommige landen uitzonderlijke resultaten opgemeten.

De beste... en de slechtste

Het best gepresteerd in 2011 hebben Cyprus, Kroatië, Malta en Griekenland. In deze landen is 90% van de zwemlocaties als "uitstekend" beoordeeld. De overige plaatsen voldoen aan de minimumeisen.

De slechtste resultaten zijn opgemeten in Nederland, Bulgarije, Letland, Luxemburg en België. Het aantal locaties dat aan de EU-minimumnormen beantwoordt, is daar relatief laag.

In Nederland krijgt 47,4% van de 690 geteste locaties het label "uitstekend" en scoort 42,2% "goed" of "voldoende". Toch zijn er maar liefst 70 locaties afgekeurd. Twee locaties zijn gesloten verklaard.

In België is de situatie al niet veel beter: slechts 52,1% van de 121 geteste locaties is als "uitstekend" beoordeeld, 33,1% scoort "goed" of "voldoende" en 6 locaties beantwoorden niet aan de minimumnormen. Elf locaties zijn gesloten verklaard.

Desondanks is de zwemwaterkwaliteit er sinds 1990 constant op vooruitgegaan. Het aantal badplaatsen aan de kust dat niet aan de EU-minimumeisen voldoet, is gedaald van 9,2% in 1990 tot 1,5% in 2011. In het binnenland zien we een soortgelijke trend: waren er in 1990 nog 11,9% afgekeurde locaties, in 2011 was dat nog maar 2,4%.

Meer info over waterkwaliteit en het milieu English

Reizen in Europa 2012-13

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links