Navigációs útvonal

Cipruson, Horvátországban, Máltán és Görögországban a legjobb a fürdővizek minősége - 30/07/2012

Görögországi tengerpart © EU

Európában javult az általános vízminőség – a kontinens szinte valamennyi tenger-, tó- és folyóparti fürdőhelyén elég tiszta a víz ahhoz, hogy úszni lehessen benne.

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség minden évben jelentést ad ki a fürdővizek minőségéről DeutschEnglishfrançais . A jelentés megállapításai rendszeres mintavételen alapulnak. Az EU több mint 22 000 tenger-, tó- és folyóparti fürdőhely vizét ellenőrzi Európa-szerte.

A kiváló vízminőségű fürdőhelyek száma 3,5%-kal, a kielégítő vízminőségű fürdőhelyek száma pedig 1%-kal nőtt a tavalyi évben. A fürdőhelyek kevesebb mint 2%-a nem felelt meg az uniós minimumkövetelményeknek.

Érdemes utánanéznie, mennyire tiszta a víz kedvelt fürdőhelyén

  • Tájékozódjon arról, milyen a vízminőség az Ön által látogatni kívánt fürdőhelyen English .
  • Töltse le az adatokat és tekintse meg az interaktív térképeket az európai vízügyi információs rendszer (WISE) English segítségével.
  • Ossza meg tapasztalatait másokkal az Eye on Earth honlapon English .
  • Ismerje meg és keresse a fürdőhelyeken ezeket a vízminőséget jelző szimbólumokat English .

A 2011. évi vízminőség-vizsgálat

Európában rendszeresen vizsgálják, hogy előfordulnak-e egészségre káros szennyező anyagok és baktériumok (pl. E. coli baktérium) a tenger-, folyó- és tóparti fürdőhelyeken. A pozitív vizsgálati eredmény arra utalhat, hogy a fürdővízbe szennyvíz vagy állattartásból eredő hulladék került.

A 2011-es adatokat összefoglaló, idén közzétett jelentés szerint tavaly összességében több fürdőhely felelt meg az európai uniós minimumkövetelményeknek, mint 2010-ben. Ugyanakkor kiugróan jó és rossz eredmények is születtek.

Az élboly és a sereghajtók

2011-ben Ciprus, Horvátország, Málta és Görögország teljesített a legjobban: ezekben az országokban a fürdőhelyek több mint 90%-án bizonyult kiválónak a vízminőség, és a többi fürdőhely is megfelelt az előírt követelményeknek.

A legmostohább viszonyok Hollandiában, Bulgáriában, Lettországban, Luxemburgban és Belgiumban uralkodtak: ezekben az országokban a fürdőhelyek viszonylag kis százaléka felelt meg az uniós normáknak.

Magyarországon 228 fürdőhelyet vizsgáltak. Közülük 127 (55,7%) esetében bizonyult a vízminőség kiválónak, 26 (11,4%) esetében jónak vagy kielégítőnek, és mindössze 7 (3,1%) esetében nem megfelelőnek, illetve rossznak. Jó hír, hogy a fürdőhelyek egyikét sem kellett bezárni.

Az általános vízminőség 1990 óta folyamatos javulást mutat az Európai Unió fürdőhelyein. Míg 1990-ben a tengerparti fürdőhelyek 9,2%-a nem felelt meg a vízminőségre vonatkozó uniós követelményeknek, addig 2011-ben már csak 1,5%-ukról volt ugyanez elmondható. Hasonló tendencia figyelhető meg az édesvízi fürdőhelyek esetében is: 1990 és 2011 között 11,9%-ról 2,4%-ra esett vissza azoknak a helyeknek az aránya, ahol a víz minősége az előírtnál rosszabb volt. Ez az arány egyike a valaha mért legkedvezőbb adatoknak.

További információk a vízminőségről és a környezetvédelemről English

Utazás Európában 2012–13

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek