Navigointipolku

Puhtaimmat uimavedet Kreikassa, Kroatiassa, Kyproksella ja Maltalla - 30/07/2012

Kreikkalainen uimaranta © EU

Lähes kaikkien uimarantojen vesi EU:n alueella on uimakelpoista, ja veden yleislaatu on kohentunut.

Euroopan ympäristökeskuksen vuosittaisen uimavesiraportin DeutschEnglishfrançais tulokset perustuvat säännöllisesti otettuihin näytteisiin yli 22 000 uimapaikasta merenrannalta ja sisämaasta eri puolilta Eurooppaa.

Erinomaisen arvosanan vetensä laadusta saaneiden rantojen määrä lisääntyi 3,5 prosentilla viime vuodesta, ja tyydyttävän arvosanan saaneita oli prosentti aiempaa enemmän. Alle 2 prosenttia tutkituista rannoista ei täyttänyt EU:n vähimmäisvaatimuksia.

Hyödyllistä tietoa uimaveden laadusta

  • Tarkista uimaveden laatu matkakohteessasi English .
  • Lisätietoa uimavesistä on saatavilla Euroopan vesitietojärjestelmästä (WISE) English .
  • Voit raportoida oman uimarantasi tilasta Eye on Earth -portaalin English kautta.
  • Uimaveden laatumerkit English osoittavat uimaveden puhtauden.

Vuoden 2011 tutkimus

Meren-, järven- ja joenrantojen uimaveden puhtautta seurataan säännöllisesti eri puolilla Eurooppaa. Vedestä analysoidaan esimerkiksi kolibakteeripitoisuuksia, jotka saatavat johtua jätevedestä tai karjatalousjätteistä.

EU:n vähimmäisvaatimukset täyttyivät vuonna 2011 useammilla rannoilla kuin vuonna 2010, mutta maiden välillä oli kuitenkin eroja.

Maakohtaiset tulokset

Puhtaimmin paperein selvisivät vuonna 2011 Kreikka, Kroatia, Kypros ja Malta, joissa uimaveden laatu oli yli 90 prosentilla uimarannoista erinomainen. Loputkin niiden uimarannoista täyttivät pakolliset vaatimukset.

Heikoimmin selvisivät Alankomaat, Belgia, Bulgaria, Latvia ja Luxemburg, joissa vain suhteellisen harvat uimarannat olivat EU:n vähimmäisvaatimusten mukaisia.

Suomessa analysoitiin 323 uimarannan veden laatu. Järvien ja jokien uimapaikoista kaikki olivat laadultaan vähintään tyydyttäviä ja 78 prosenttia oli erinomaisia. Merenrannoista 3,5 % oli laadultaan heikkoja ja 71 prosenttia erinomaisia.

Uimaveden laatu on yleisesti ottaen parantunut EU:n rannoilla vuodesta 1990 alkaen. Vuonna 1990 EU:n vaatimuksia ei täyttänyt 9,2 prosenttia merenrannoista, kun vastaava luku vuonna 2011 oli enää 1,5 prosenttia. Kaikista tutkituista sisävesirannoista 11,9 prosenttia ei täyttänyt vaatimuksia vuonna 1990, mutta vuonna 2011 tällaisia rantoja oli enää ennätyksellisen alhaiset 2,4 prosenttia. Suomen sisävesirannat selvisivät tutkimuksesta vielä tätä paremmin.

Lisätietoa veden laadusta ja ympäristöstä English

Matkustaminen Euroopassa 2012–2013

Valitse suurikontrastinen versio Aseta sivu normaalikokoiselle fontille Kasvata fontin kokoa 200 prosentilla Lähetä sivu Tulosta sivu

 

Löysitkö etsimäsi tiedon?

Kyllä En

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.

Hyödyllisiä linkkejä