Sti

Cypern, Kroatien og Malta byder på det bedste badevand i EU - 30/07/2012

Strand i Grækenland © EU

På næsten alle EU's strande og andre badesteder er vandet rent nok til at svømme i – og endnu renere end sidste år.

Resultaterne, som kommer fra Det Europæiske Miljøagenturs årlige badevandsrapport DeutschEnglishfrançais , bygger på regelmæssige vandprøver fra over 22 000 badesteder i hele EU - både ved kysterne og inde i landet.

Antallet af badesteder med "særlig godt" badevand steg med 3,5 % i forhold til sidste år, mens antallet med karakteren "tilstrækkelig" steg med 1 %. Under 2 % af badestederne levede ikke op til EU's minimumskrav.

Tjek vandkvaliteten, før du hopper i

  • Find ud af, hvordan vandkvaliteten er i dit område English .
  • Du finder både oplysninger og interaktive kort hos Vandinformationssystemet for Europa (WISE) English .
  • Og du kan indberette dit lokale vands tilstand på Eye on Earths English website.
  • Hold udkig efter disse symboler English for vandets kvalitet der, hvor du bader.

Vandprøverne i 2011

Badesteder ved strande, floder og søer rundt om i EU testes jævnligt for forurening og bakterier som f.eks. E. coli, der kan stamme fra afløb og affald fra husdyrhold.

Antallet af badesteder, der opfyldte EU's mindstekrav, steg samlet set i forhold til 2010. Og en række lande fik fantastiske resultater.

De bedste...og de værste

Topscorerne i 2011 var Cypern, Kroatien, Malta og Grækenland, hvor over 90 % af alle badestederne var "særlig gode". Alle badesteder i disse lande levede op til EU's minimumskrav.

I bunden ligger Holland, Bulgarien, Letland, Luxembourg og Belgien. Her levede kun forholdsvis få steder op til kravene.

Badevandet ved 64,9 % af de danske badestrande var af særlig god kvalitet i 2011, hvilket er et fald på ca. 13 % sammenlignet med 2010. Vandet ved 269 badestrande var af god kvalitet eller levede op til den fælles standard, mens vandet ved 39 badestrande var af decideret dårlig kvalitet. Ingen badestrande var dog så urene, at de måtte lukkes i løbet af sæsonen.

Alt i alt er det gået i den rigtige retning med badevandskvaliteten i EU siden 1990. Antallet af kyststrande, der ikke overholder EU-kravene, er faldet fra 9,2 % i 1990 til 1,5 % i 2011. Mens der for andre badesteder er tale om et fald fra 11,9 % i 1990 til 2,4 % i 2011 - de bedste resultater til dato.

Mere om vandkvalitet og miljø English

På rejse i Europa 2012-2013

Vælg høj kontrast Normal skriftstørrelse Forstør skrift med 200 procent send til en ven udskriv siden

 

Fandt du det, du søgte?

Ja Nej

Hvad ledte du efter?

Har du forslag til forbedringer?

Nyttige links