Cale de navigare

Un plan pentru o mai bună protecţie a consumatorilor - 24/05/2012

Strângere de mâini în faţa unor tratate de drept © istockphoto.com/John Keith

Comisia propune o abordare amplă cu privire la siguranţa şi protecţia consumatorilor, vizând, printre altele, o mai bună informare a cumpărătorilor şi sprijinirea acestora în caz de litigii.

Normele europene de protecţie a consumatorilor sunt printre cele mai stricte din lume. Însă piaţa devine tot mai sofisticată, propunând produse, servicii şi tehnici de vânzare din ce în ce mai complexe.

De aceea, Comisia prezintă o abordare mai amplă, adaptată la tendinţele actuale.

Cheltuielile de consum reprezintă peste jumătate din PIB-ul UE. În condiţiile în care s-ar spori încrederea consumatorilor, acest sector ar putea avea, aşadar, un impact semnificativ asupra competitivităţii şi creşterii economice. Strategia de stimulare a încrederii consumatorilor şi a creşterii economice DeutschEnglishfrançaisPDF îşi propune, pentru următorii doi ani:

  • să sporească siguranţa consumatorilor, prin adoptarea unor reglementări mai stricte şi monitorizarea mai eficientă a pieţei
  • să pună la dispoziţia cumpărătorilor mai multe informaţii (de exemplu, care este costul real al unui credit de consum sau instituţia la care pot depune o reclamaţie)
  • să accelereze aplicarea legislaţiei şi să faciliteze accesul la diferite căi de atac în caz de litigii
  • să alinieze drepturile consumatorilor la schimbările care intervin la nivelul societăţii - trebuie să adaptăm legislaţia la era digitală, să luăm în calcul nevoile consumatorilor vulnerabili şi să facilităm alegerea de produse şi servicii durabile.

Strategia urmăreşte să sporească protecţia şi siguranţa consumatorilor, în special în sectorul financiar, energetic şi alimentar, precum şi în domeniul călătoriilor şi al cumpărăturilor on-line.

Comisia a propus deja 16 măsuri care să încurajeze comerţul şi serviciile electronice DeutschEnglishfrançaisPDF pentru a dubla, până în 2015, cifra vânzărilor on-line cu amănuntul. Măsurile se referă, printre altele, la îmbunătăţirea protecţiei, a gradului de informare şi a gamei de opţiuni.

Soluţionarea litigiilor contractuale

Comisia a înaintat anul trecut şi o serie de propuneri care să pună la dispoziţia consumatorilor modalităţi de soluţionare extrajudiciară a litigiilor English . Astfel, toţi consumatorii vor putea recurge la mecanismul de soluţionare alternativă a litigiilor (SAL), în cadrul căruia o parte terţă propune o soluţie sau joacă rolul de mediator între cumpărător şi comerciant.

Soluţionarea on-line a disputelor

Consumatorii care fac achiziţii on-line din altă ţară a UE vor putea apela la un sistem de soluţionare on-line a litigiilor (SOL) - procesul este asemănător cu SAL, dar se desfăşoară exclusiv pe cale electronică.

Toate aceste propuneri vin în completarea mecanismelor existente, lansate de UE pentru a sprijini soluţionarea litigiilor transfrontaliere dintre consumatori şi comercianţi. De exemplu, consumatorii pot apela la procedura europeană privind cererile de despăgubire cu valoare redusă, care micşorează durata şi costurile litigiilor pentru reclamaţiile cu o valoare de cel mult 2 000 de euro. Începând din 2013, consumatorii vor putea să completeze formularele pentru astfel de reclamaţii on-line, pe portalul e-Justiţie.

Agenda consumatorului european - detalii English

Consumatorii şi UE

Cereţi sprijinul Reţelei Centrelor Europene ale Consumatorilor

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră:

Linkuri utile