Навигационна пътека

План за по-добра защита на потребителите - 24/05/2012

Ръкостискане на фона на книги по право © istockphoto.com/John Keith

Нов всеобхватен подход на ЕС към подобряването на защитата и безопасността на потребителите ще им осигури повече информация и ще им помогне да искат обезщетение, когато нещата се объркат.

Правилата на ЕС за защита на потребителите са едни от най-строгите в света. Въпреки това на пазара се появяват все по-сложни продукти, услуги и стратегии за продажба.

В отговор на тези предизвикателства Комисията предлага разработване на по-всеобхватен подход на ЕС за защита на потребителите.

Потребителските разходи в момента са над 50 % от БВП на ЕС. Една по-добра система ще засили доверието на потребителите и ще помогне за стимулиране на конкуренцията и икономическия растеж. През следващите 2 години стратегията за засилване на доверието и растежа DeutschEnglishfrançaisPDF ще:

  • подобри безопасността на потребителите чрез по-строги закони и по-ефикасен контрол на пазара;
  • увеличи информацията, достъпна за пазаруващите, като например за действителната цена на потребителските кредити или къде да се оплачат при проблем;
  • засили правоприлагането и процедурата за обезщетения, когато нещата се объркат;
  • адаптират правата на потребителите към промените в обществото – например чрез приспособяване на законите към цифровата ера, отчитане на нуждите на уязвимите потребители и улесняване на избора на устойчиви стоки и услуги.

Стратегията ще бъде съсредоточена върху засилване на безопасността и защитата на потребителите при купуване на храни, пътуване, избиране на енергиен доставчик, управление на финансите или пазаруване онлайн.

Комисията вече предложи 16 мерки за електронна търговия и онлайн услуги DeutschEnglishfrançaisPDF за удвояване на онлайн продажбите на дребно до 2015 г. – мерките обхващат по-добра защита, повече информация и по-широк избор за потребителите.

Разрешаване на спорове

Миналата година бяха направени предложения English за създаване на начини за извънсъдебно разрешаване на спорове между купувачи и продавачи. Предложените мерки ще дадат възможност на всички потребители да използват „алтернативното разрешаване на спорове“, при което неутрална трета страна може да предлага решение или да посредничи между потребителя и търговеца.

Разрешаване на спорове онлайн

Потребителите, купуващи нещо онлайн от друга страна от ЕС, ще имат достъп и до „онлайн разрешаване на спорове“ – процедура подобна на горната, но протичаща изцяло по интернет.

Тези решения ще допълнят помощта, която ЕС вече предлага на потребителите при разрешаване на трансгранични спорове с търговци. Потребителите могат например да използват европейската процедура за искове с малък материален интерес, която ускорява и ограничава разходите за спорове за суми до 2000 евро. От 2013 г. нататък потребителите ще могат да попълват формулярите за малки искове онлайн на портала за електронно правосъдие и така да спестят още повече време и усилия.

Европейска програма за потребителите – повече информация English

Потребителите и ЕС

Поискайте помощ от европейската мрежа от потребителски центрове češtinadanskDeutschEnglishfrançaisitalianoNederlandspolskiRomânasvenska

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки