Navigacijska pot

Sistem RAPEX skrbi za varnost potrošnikov - 18/05/2012

V poročilu za leto 2011 EU ugotavlja izboljšanje učinkovitosti sistema RAPEX, ki evropske potrošnike varuje pred nevarnimi izdelki.

Poročilo o delovanju sistema RAPEX DeutschEnglishfrançais za leto 2011 kaže, da je bilo leta 2011 v EU prepovedanih ali umaknjenih iz prodaje več kot 1 800 nevarnih izdelkov, kar je 20 % manj kot leto poprej.

Deloma se je število odkritih nevarnosti zmanjšalo tudi zaradi krčenja proračunskih sredstev zaradi gospodarske krize, kar je omejilo število pregledov, ki jih izvajajo nacionalni organi.

Vendar so se nacionalni organi zato posvetili predvsem izdelkom, ki predstavljajo največjo nevarnost za varnost potrošnikov. Boljše smernice RAPEX so jim tudi pomagale skrajšati postopke odkrivanja in umika nevarnih izdelkov.

Oblačila, tekstilni izdelki in modni dodatki predstavljajo kar 27 % vseh odkritih nevarnih izdelkov v sistemu RAPEX. Sledijo jim igrače (21 %), vozila (11 %), električne naprave (8 %) in kozmetika (7 %).

Uspešne naključne kontrole

Nacionalni nadzorni organi so okrepili tudi usklajene naključne kontrole številnih izdelkov, s katerimi so odkrili presenetljivo število kršitev varnostnih pravil.

Testiranje igrač za otroke, mlajše od treh let, je pokazalo, da jih kar 35 % ne izpolnjuje varnostnih standardov EU. Velika nevarnost za zdravje potrošnikov so tudi solariji, saj jih kar 65 % seva višje stopnje UV žarkov, kot jih dovoljujejo pravila EU.

Dodatne naključne kontrole izdelkov za otroško nego, pirotehničnih izdelkov, kosilnic in polnilnikov baterij zdaj potekajo v 19 državah EU.

Varnost že od začetka

Uporaba posebnega spletnega sistema za opozarjanje za podjetja DeutschEnglishEspañolFrançaisItaliano je lani zrasla za 62 % – podjetja so po njem poslala 133 obvestil o nevarnih izdelkih.

Druge izboljšave

Sistemu RAPEX so delo olajšala tudi strožja pravila o varnosti igrač, ki so začela veljati lani. Proizvajalci morajo zdaj opraviti oceno varnosti za vsako novo igračo, preden jo dajo v promet.

Prihodnji načrti

EU bo še naprej tesno sodelovala s Kitajsko pri zmanjševanju števila nevarnih izdelkov, ki v EU prihajajo iz te države. Kitajski izdelki so predstavljali 54 % vseh prijav leta 2011, kar je sicer manj kot v letu 2010 (58 %).

V drugi polovici letošnjega leta namerava Komisija predlagati ukrepe za nadaljnjo krepitev predpisov EU o varnosti izdelkov in reševanje novih nevarnosti.

V sistemu RAPEX sodelujejo poleg vseh držav EU tudi Islandija, Lihtenštajn in Norveška. RAPEX se uporablja za potrošniške izdelke, medtem ko se za druge izdelke, denimo živila in hrano za živali, farmacevtske izdelke in medicinske naprave uporabljajo drugi sistemi za hitro opozarjanje.

Več o varnosti potrošnikov English

Spletna stran RAPEX English

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave