Kruimelpad

Rapex blijft gevaarlijke consumptieproducten van de markt weren - 18/05/2012

Het verslag 2011 stelt vast dat het snelle waarschuwingssystem Rapex dat de Europese consument tegen gevaarlijke producten beschermt, erop vooruitgaat.

In 2011 werden in de EU meer dan 1800 onveilige producten verboden, uit de handel gehaald of teruggeroepen – 20% minder dan het jaar ervoor – volgens het verslag over de activiteiten van Rapex in 2011 DeutschEnglishfrançais.

Dit kan gedeeltelijk te wijten zijn aan besparingen wegens de economische crisis, waardoor de nationale regelgevende instanties minder inspecties konden verrichten.

Zij hebben zich echter aangepast door zich toe te spitsen op de producten die de ernstigste risico's voor de consument inhielden. Dankzij verbeterde Rapex-richtsnoeren konden zij gevaarlijke producten ook sneller opsporen en van de markt halen.

Kleding, textiel en modeartikelen omvatten 27% van de via Rapex geïdentificeerde onveilige goederen, gevolgd door speelgoed (21%), voertuigen (11%), elektrische apparaten (8%) en cosmetica (7%).

Steekproeven werken

De nationale instanties voerden voor bepaalde producten de gecoördineerde steekproeven op en ontdekten een alarmerend aantal inbreuken op de veiligheidsnormen.

35% van het speelgoed voor kinderen onder de 3 jaar voldeed niet aan de EU-veiligheidsnormen. En 65% van de zonnebanken overschreden de Europese UV-limiet, waardoor ze een ernstig risico opleverden voor de gezondheid van de gebruikers.

Er wordt momenteel gewerkt aan nieuwe steekproeven voor kinderverzorgingsartikelen, vuurwerk, grasmaaiers en batterijladers, in 19 EU-landen.

Veilig vanaf de bron

Het afzonderlijke online-waarschuwingssysteem voor het bedrijfsleven DeutschEnglishEspañolFrançaisItaliano werd 62% vaker gebruikt dan het jaar ervoor. Bedrijven meldden in totaal 133 onveilige producten.

Andere verbeteringen

Het werk van Rapex werd ook verlicht door de komst van strengere veiligheidsnormen voor speelgoed. De fabrikanten moeten nu een veiligheidsbeoordeling verrichten voor ze nieuw speelgoed op de markt mogen brengen.

Lopende werkzaamheden

De EU blijft nauw samenwerken met China om het hoge aantal onveilige producten uit dat land te verminderen (in 2011 betrof 54% van de meldingen goederen uit China, een verbetering tegenover 2010 toen dat nog 58% was).

Later dit jaar wil de Commissie nieuwe maatregelen voorstellen om de EU-wetgeving inzake productveiligheid strenger te maken en opkomende risico's aan te pakken.

Alle EU-landen plus IJsland, Liechtenstein en Noorwegen nemen deel aan Rapex. Het wordt voor de meeste producten gebruikt, behalve voor levensmiddelen en dierenvoeding, geneesmiddelen en medische apparatuur, waarvoor andere, vergelijkbare waarschuwingssystemen bestaan.

Meer over consumentenveiligheid English

De website van Rapex English

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links