Navigációs útvonal

RAPEX – A veszélyes fogyasztási cikkek bejelentésének eszköze - 18/05/2012

A Bizottság jelentést tett közzé a veszélyes termékek bejelentésére szolgáló RAPEX-hálózat 2011-es működéséről. Az európai fogyasztókat védő riasztási rendszer használata egyre zökkenőmentesebb.

A RAPEX működéséről szóló 2011-es jelentés DeutschEnglishfrançais szerint tavaly az EU-ban több mint 1800 veszélyes terméket tiltottak be, vontak ki a piacról vagy hívtak vissza a fogyasztóktól – 20%-kal kevesebbet, mint 2010-ben.

Ez részben azzal magyarázható, hogy a gazdasági válság miatt csökkenteni kellett a tagállami szabályozó hatóságok költségvetését, így azok kevesebb ellenőrzést tudtak elvégezni.

Munkájuk során viszont leginkább azokra a termékekre összpontosítottak, amelyek a legsúlyosabb veszélyt jelentették a fogyasztók biztonságára nézve. Emellett a RAPEX felülvizsgált iránymutatásainak köszönhetően felgyorsult a veszélyes termékek azonosításának és eltávolításának folyamata.

A RAPEX rendszeren keresztül bejelentett veszélyes termékek 27%-át a ruházati cikkek, divatcikkek és textíliák teszik ki. Ezeket a játékok (21%), a gépjárművek (11%), az elektromos készülékek (8%), valamint a kozmetikumok (7%) követik a sorban.

Szúrópróbák

A tagállami szabályozó hatóságok egyre több terméktípust vetnek koordinált szúrópróba alá, amivel a biztonsági előírások aggasztó mértékű megszegésére derül fény.

Az ellenőrzések során kiderült például, hogy a 3 évesnél fiatalabb gyermekeknek szánt játékok 35%-a nem felel meg az uniós szabványoknak, és hogy a szoláriumgépek 65%-a több UV-fényt sugároz ki, mint amennyit az EU engedélyez, komoly egészségügyi kockázatnak téve ki ezzel a fogyasztókat.

Jelenleg 19 országban végeznek ellenőrzéseket szúrópróbaszerűen. A bevizsgált termékek körét gyermekápolási cikkek, tűzijátékok, fűnyírók és elemtöltők alkotják.

Biztonsági ellenőrzések a forrásnál

A vállalatok számára kialakított külön online figyelmeztető rendszer DeutschEnglishEspañolFrançaisItaliano használata 62%-kal emelkedett, azaz tavaly 133 vállalati bejelentéssel több érkezett veszélyes termékről, mint 2010-ben.

Egyéb pozitív fejlemények

A RAPEX munkáját emellett a gyermekjátékokra vonatkozó, tavaly hatályba lépett szigorúbb biztonsági szabályok is segítették. A gyártóknak ezentúl minden új játékot biztonsági értékelésnek kell alávetniük, mielőtt azok piacra kerülnének.

Jelenlegi helyzet

Az EU továbbra is szorosan együttműködik Kínával annak érdekében, hogy csökkenjen az országból származó veszélyes termékek száma. (2011-ben az összes bejelentés 54%-a vonatkozott kínai árura, míg ez az arány 2010-ben 58% volt).

A tervek szerint a Bizottság az év második felében javaslatot fog tenni az uniós termékbiztonsági jogszabályok további szigorítására, illetve az újonnan megjelenő kockázatok kezelésére.

A RAPEX-rendszerben az uniós országokon kívül részt vesz Izland, Liechtenstein és Norvégia is. A RAPEX a fogyasztási cikkek zömét lefedi . Az egyéb termékekre, pl. az élelmiszerekre, takarmányokra, gyógyszerekre és orvostechnikai eszközökre a RAPEX-hez hasonló, külön riasztási rendszerek vonatkoznak.

Bővebben a fogyasztók biztonságáról English

A REPEX weboldala English

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek