Navigointipolku

RAPEX suojaa kuluttajia vaarallisilta tuotteilta - 18/05/2012

RAPEX-hälytysjärjestelmän vuosiraportti 2011 osoittaa EU:n tuoteturvallisuustilanteen parantuneen.

RAPEXin vuoden 2011 toimintakertomuksen DeutschEnglishfrançais mukaan vuonna 2011 EU:n markkinoilta kiellettiin tai poistettiin yli 1 800 vaarallista tuotetta. Tämä on 20 % vähemmän kuin edellisenä vuonna.

Vähenemiseen on voinut vaikuttaa se, että kansallisten valvontaviranomaisten tarkastuksia on vähennetty talouskriisin aiheuttamien budjettileikkausten vuoksi.

Viranomaiset kuitenkin kohdensivat valvontaa tehokkaasti sellaisiin tuotteisiin, joista aiheutuu kuluttajille kaikkein vakavimpia riskejä. RAPEX-järjestelmän ohjeiden parannusten ansiosta viranomaiset pystyivät myös nopeammin havaitsemaan vaaralliset tuotteet ja poistamaan ne markkinoilta.

Suurin osa järjestelmään tulleista ilmoituksista koski vaatteita, tekstiilejä ja asusteita (27 %). Seuraavaksi suurimmat tuoteryhmät olivat lelut (21 %), ajoneuvot (11 %), sähkölaitteet (8 %) ja kosmetiikka (7 %).

Pistokokeet tehoavat

Kansalliset valvontaviranomaiset myös tekivät netistä enemmän koordinoituja pistokokeita tietyille tavaroille. Näissä tarkastuksissa ilmeni huolestuttavan paljon rikkeitä.

Testatuista alle 3-vuotiaiden lasten leluista peräti 35 %:ssa oli turvallisuuspuutteita. Solariumeista jopa 65 % ylitti EU:n asettaman UV-säteilytasorajan. Tällaiset laitteet aiheuttavat vakavan terveysriskin kuluttajille.

Pistokokeita tehdään parhaillaan myös lastenhoitotarvikkeille, ilotulitteille, ruohonleikkureille ja akkulatureille 19 EU-maassa.

Yritykset avainasemassa

Yritysten oman hälytysverkoston DeutschEnglishEspañolFrançaisItaliano käyttö lisääntyi viime vuonna 62 %. Sen kautta tehtiin 133 ilmoitusta vaarallisista tuotteista.

Muita parannuksia

RAPEXin toimintaa helpotti myös lelujen turvallisuusvaatimusten tiukentuminen viime vuonna. Valmistajien on nyt tehtävä turvallisuusarviointi kaikista uusista leluista ennen niiden markkinoille saattamista.

Työ jatkuu

EU jatkaa läheistä yhteistyötä Kiinan kanssa vähentääkseen Kiinasta tulevien vaarallisten tuotteiden määrää. Peräti 54 % vuoden 2011 RAPEX-ilmoituksista koski kiinalaisia tuotteita. Vuonna 2010 niiden osuus oli 58 %.

Komissio aikoo myös myöhemmin tänä vuonna esittää toimenpiteitä, joilla EU:n tuoteturvallisuuslainsäädäntöä voitaisiin parantaa edelleen etenkin uusien uhkien torjumiseksi.

RAPEX-järjestelmässä ovat EU-maiden lisäksi mukana myös Islanti, Liechtenstein ja Norja. Järjestelmä kattaa suurimman osan kulutustavaroista. EU:ssa on lisäksi erilliset hälytysjärjestelmät elintarvikkeille ja rehuille sekä lääkkeille ja lääkinnällisille laitteille.

Lisätietoa kuluttajien turvallisuudesta English

RAPEX-sivusto English

Valitse suurikontrastinen versio Aseta sivu normaalikokoiselle fontille Kasvata fontin kokoa 200 prosentilla Lähetä sivu Tulosta sivu

 

Löysitkö etsimäsi tiedon?

Kyllä En

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.

Hyödyllisiä linkkejä