Navigációs útvonal

Az uniós környezetvédelmi jogszabályok hatékonyabb végrehajtása - 13/03/2012

Az uniós zászló csillagjaira emlékeztető alakzatban a víz felszínén úszó vízinövények © EU

A Bizottság áttekinti annak módjait, hogyan segíthetné a tagországokat abban, hogy egészségügyi és gazdasági előnyökhöz jussanak az uniós környezetvédelmi jogszabályok teljes körű végrehajtása révén.

Az uniós környezetvédelmi jogszabályok teljes körű végrehajtásának elmulasztása – az így felmerülő egészségügyi és a környezettel kapcsolatos költségek révén – a becslések szerint évente mintegy 50 milliárd euró terhet jelent az EU gazdasága számára.

Ha az uniós jogszabályokat a tagállamok következetesen alkalmaznák, környezetünk tisztább és fenntarthatóbb lenne, ami az egészség és a gazdaság szempontjából egyaránt kedvezőbb hatással járna. A hulladékokkal kapcsolatos uniós jogszabályok teljes körű végrehajtása például 400 000 munkahelyet teremtene, és – a végrehajtás elmulasztásához képest – évi 72 milliárd megtakarítást eredményezne.

A Bizottság első lépésként megkérdezte a tagállami kormányokat és az Európai Parlamentet, szerintük hogyan lehetne láthatóvá tenni az uniós környezetvédelmi intézkedések hozadékait English . A Bizottság a tervek szerint 2012-ben javaslatokat tesz közzé, amelyek kidolgozásához felhasználja az így beérkezett észrevételeket.

A javaslatok fennálló igényeket elégítenek majd ki, hiszen több információt kell gyűjteni arról, hogyan működnek az uniós jogszabályok a gyakorlatban, valamint fel kell gyorsítani a kormányoknak a környezeti problémákra adott reakcióidejét. A javaslatok várható célja többek között, hogy:

  • növeljék az interneten elérhető környezeti információk mennyiségét, különösen a jogszabályok helyi végrehajtásával kapcsolatban
  • javítsák a jogszabályok megfelelő végrehajtását célzó ellenőrzést és felügyeletet
  • megkönnyítsék a környezetvédelmi problémákkal kapcsolatban a tagállami hatóságokhoz intézett panaszok benyújtását
  • közös megközelítést dolgozzanak ki azzal kapcsolatban, ahogy a tagállami bíróságok kezelik a környezetvédelmi kihívásokat, javát szolgálva így az állampolgároknak, a hatóságoknak és a vállalkozásoknak
  • segítsék az EU tagállamainak kormányait, hogy forrásaikat a környezeti problémák kezelésére összpontosítsák

A Bizottság a közelmúltban felmérésben vizsgálta, mit gondolnak az európai állampolgárok a környezetvédelemről English . A válaszadók 75%-a úgy vélte, a környezet állapota kihat életminőségükre.

Vízügyi Világfórum

A Bizottság részt vesz az ezen a héten tartandó Vízügyi Világfórumon Englishfrançais Marseilles-ben (Franciaország), ahol is ismerteti a résztvevőkkel a vízzel kapcsolatos álláspontját. A háromévente megrendezett fórum elősegíti, hogy az országok összehangolják az ivóvízhez történő hozzáférés és a vízkészletek védelme kapcsán tett erőfeszítéseiket.

Uniós támogatás révén 2004 óta 32 millió ember friss ivóvízhez és 9,5 millió ember megfelelő csatornázási infrastruktúrához jutott.

Uniós környezetvédelmi jogszabályok – összefoglaló

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek