Sökväg

Säkra leksaker under granen - 21/12/2011

När barnen packar upp sina efterlängtade klappar, kan föräldrarna känna sig trygga att nallebjörnen, trehjulingen eller ljussvärdet som de köpt i EU är säkra.

Alla leksaker som säljs i EU har genomgått flera kontroller för att se till att de tål barnens lekar.

Innan en ny leksak får säljas måste tillverkaren kartlägga eventuella faror med hjälp av en säkerhetsbedömning. De måste också se till att leksakerna kan spåras tillbaka till tillverkaren.

EU:s andel av världsmarknaden för leksaker är 25 procent, så alla leksaker som säljs här är inte tillverkade i EU. Importen av traditionella leksaker uppgick 2010 till 6,98 miljarder euro. Det är viktigt att de importerade leksakerna uppfyller samma säkerhetskrav som gäller i EU. Därför görs kontroller vid EU:s gränser och hos distributörerna.

EU:s nya, tuffare säkerhetsregler för leksaker English (en) trädde i kraft i juli. Reglerna gäller bland annat smådelar som kan fastna i mat- eller luftstrupen och förpackning av leksaker som säljs tillsammans med mat.

Men lagen kan inte göra allt. En leksak som är avsedd för en tioåring och har klarat alla tester kan ändå vara farlig för småbarn. Därför driver EU en kampanj för att informera julklappsköparna om vad de ska titta efter när de letar presenter till barnen.

En informationsfilm om säkra leksaker har visats runt om i EU och ett kort med säkerhetstips pdf - 984 KB [984 KB] български (bg) čeština (cs) dansk (da) Deutsch (de) eesti keel (et) ελληνικά (el) English (en) español (es) français (fr) italiano (it) latviešu valoda (lv) lietuvių kalba (lt) magyar (hu) Malti (mt) Nederlands (nl) polski (pl) português (pt) română (ro) slovenčina (sk) slovenščina (sl) suomi (fi) har delats ut i leksaksaffärer. Ett råd är att alltid köpa leksaker med CE-märkning – det är bevis på att de uppfyller EU:s säkerhetskrav. Andra råd är att läsa leksakens bruksanvisning och alltid handla i pålitliga affärer.

Välj hög kontrast Normal textstorlek Öka textstorlek med 200 procent Tipsa en vän Skriv ut denna sida

 

Hittade du vad du letade efter?

Ja Nej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?

Länkar