Navigacijska pot

Ko se bodo otroci za letošnji božič ali novo leto veselili svoje plišaste igrače, tricikla ali svetlobnega meča, bodo tudi starši brez skrbi, saj so igrače, kupljene v EU, najvarnejše na svetu.

Vsaka igrača, ki se prodaja v EU, je šla skozi številne preglede in je zato varna za otroke.

Izdelovalci igrač morajo oceniti varnost vsake nove igrače, preden jo dajo na trg, ter zagotoviti sledljivost do proizvajalca igrače.

Evropski proizvajalci igrač imajo 25-odstotni delež svetovnega trga igrač, vendar niso vse igrače na policah trgovin v EU tudi proizvedene v EU. Leta 2010 je uvoz tradicionalnih igrač iz držav zunaj EU znašal 6,98 milijarde. Te igrače morajo izpolnjevati evropske varnostne standarde, zato na mejah EU in v prostorih distributerjev opravljajo številne kontrole.

Julija letos so začeli veljati strožji predpisi EU o varnosti igrač English (en) , predvsem za igrače iz številnih manjših delov, s katerimi se otroci lahko zadušijo ali jih pogoltnejo, ter za embaliranje igrač skupaj z živili.

Vendar lahko s predpisi otroke zaščitimo le do določene mere. Igrača za desetletnika, ki je uspešno prestala vse kontrole, bi bila denimo lahko nevarna za majhnega otroka. EU zato z informativno kampanjo opozarja potrošnike, na kaj morajo biti pozorni pri nakupu otroških igrač.

Videoposnetek Varne igrače za naše otroke predvajajo po vsej Evropi, v trgovinah z igračami pa so na voljo kartice z varnostnimi nasveti . Svetujejo vam, da kupite le igrače z oznako CE (ki je dokazilo o skladnosti igrače z varnostnimi predpisi EU), da preberete navodila in vedno kupujete v preverjenih trgovinah.

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave