Kruimelpad

Veiligheid vóór alles bij kinderspeelgoed - 21/12/2011

Ouders kunnen met een gerust hart toekijken als hun kinderen met Kerstmis de langverwachte teddybeer, driewieler of lightsaber uitpakken, want in de EU gekocht speelgoed is het veiligste ter wereld.

Al het in de EU verkochte speelgoed moet veilig zijn voor kinderen.

Vóór een nieuw stuk speelgoed in de winkels belandt, moeten de fabrikanten nagaan wat de risico's zijn. Ze moeten er ook voor zorgen dat altijd kan worden achterhaald uit welke fabriek het speelgoed komt.

Hoewel 25% van het speelgoed in de wereld in Europa wordt gemaakt, wordt in de EU ook veel speelgoed uit de rest van de wereld verkocht. In 2010 werd voor 6,98 miljard euro aan traditioneel speelgoed uit niet-EU-landen ingevoerd. Het is belangrijk om erop toe te zien dat ook dit speelgoed aan de strenge Europese veiligheidsnormen voldoet. Dat gebeurt door controles aan de EU-grenzen en bij de verdelers.

In juli zijn nieuwe strengere EU-veiligheidsnormen voor speelgoed English (en) van kracht geworden. Hierin zitten nieuwe regels over kleine onderdelen die kunnen worden ingeslikt of ingeademd, en over het samen verpakken van speelgoed en voeding.

Met wetten alleen kunnen natuurlijk niet alle risico's de wereld worden uitgeholpen. Zelfs een speeltje voor tienjarigen dat alle tests heeft doorstaan, kan gevaarlijk zijn in de handen van een kleuter. De EU voert daarom een voorlichtingscampagne om ouders uit te leggen waarop ze moeten letten.

Het filmpje "Ensuring toy safety for our children" (de veiligheid van kinderspeelgoed waarborgen) is in heel Europa uitgezonden en een kaart met tips voor veilig speelgoed pdf - 984 KB [984 KB] български (bg) čeština (cs) dansk (da) Deutsch (de) eesti keel (et) ελληνικά (el) English (en) español (es) français (fr) italiano (it) latviešu valoda (lv) lietuvių kalba (lt) magyar (hu) Malti (mt) polski (pl) português (pt) română (ro) slovenčina (sk) slovenščina (sl) suomi (fi) svenska (sv) is via speelgoedwinkels verdeeld. Ouders kopen best alleen speelgoed dat voorzien is van het CE-merkteken (een bewijs dat het aan de EU-veiligheidsnormen voldoet), en altijd bij betrouwbare winkels.

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links