Navigációs útvonal

Miközben a gyerekek karácsonykor kicsomagolják a régen vágyott plüssmackót, triciklit vagy fénykardot, szüleik biztosak lehetnek abban, hogy az Unióban vásárolt játékok a világon a legbiztonságosabbak.

Az Unióban értékesített valamennyi játék számos ellenőrzésen megy keresztül. Az ellenőrzések azt hivatottak biztosítani, hogy a játékokat a gyerekek biztonságosan használhassák.

Az új játékok piaci értékesítése előtt a gyártóknak biztonsági értékelést kell végezniük, hogy azonosítsák a lehetséges veszélyforrásokat. Garantálniuk kell azt is, hogy a játékok a gyártástól kezdődően nyomon követhetők legyenek.

Európa jelenti a játékok nemzetközi piacának 25%-át, ugyanakkor az itt vásárolt játékok közül nem mindegyik az Unióban készült. A nem uniós országokból importált hagyományos játékok összértéke 2010-ben 6,98 milliárd eurót tett ki. Fontos tehát megbizonyosodni arról, hogy ezek a játékok megfeleljenek az Európában elvárt biztonsági előírásoknak. Ennek ellenőrzésére az uniós határokon, illetve a terjesztők épületeiben kerül sor.

Az EU 2011 júliusában szigorította a játékbiztonsági szabályokat English (en) . Új szabályok vonatkoznak azokra a kis alkatrészekre, amelyeket a gyerekek lenyelhetnek vagy belélegezhetnek. Változott emellett a szabályozás az olyan játékok csomagolása vonatkozásában is, amelyekhez élelmiszer kapcsolódik.

Mi magunk is sokat tehetünk a gyermekek biztonsága érdekében. Egy 10 éveseknek való játék – hiába ment át valamennyi ellenőrzésen – veszélyt jelenthet a kisgyerekek kezében. Az EU ezért figyelemfelkeltő kampányt indított útjára, hogy tájékoztassa a szülőket, mire kell figyelniük a gyerekjátékok vásárlásakor.

A kezdeményezés része az Európa-szerte sugározott „Figyeljünk a játékok biztonságára gyermekeink érdekében” című kisfilm, illetve a játékboltokban szétosztott jákékbiztonság tanácsokat tartalmazó brosúra . Álljon itt néhány példa az óvintézkedésekre: csak CE-jelöléssel ellátott játékokat vásároljunk, amelyek így biztosan megfelelnek az uniós biztonsági előírásoknak, olvassuk el az összes útmutatót és mindig megbízható üzletekben vásároljunk.

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek