Navigointipolku

Turvallisia leikkejä myös tänä jouluna - 21/12/2011

Lukemattomat nallekarhut, polkuautot ja valomiekat ovat tänäkin vuonna löytäneet tiensä pukin konttiin. Vanhemmat voivat rauhallisin mielin seurata lahjapakettien avaamista, sillä EU:ssa lelut ovat maailman turvallisimpia.

Jokainen EU:ssa myynnissä oleva lelu on läpäissyt joukon tarkastuksia, joiden avulla varmistetaan, että sillä on turvallista leikkiä.

Ennen kuin uusi lelu tuodaan markkinoille, sen valmistajan on arvioitava, mitä vaaratekijöitä sen käyttöön voi liittyä. Valmistaja vastaa myös siitä, että tuotteen valmistanut tehdas voidaan jäljittää.

Vaikka EU-maissa on runsaasti leikkikaluteollisuutta ja sen osuus alan maailmanmarkkinoista on 25 prosenttia, leluja myös tuodaan paljon. Vuonna 2010 perinteisiä leluja tuotiin EU:n ulkopuolelta lähes 7 miljardin euron arvosta. Näidenkin tuotteiden on oltava eurooppalaisten turvallisuusnormien mukaisia. Tarkastuksia tehdään paitsi raja-asemilla myös jakeluyritysten tiloissa.

Viime heinäkuussa tulivat voimaan entistä tiukemmat lelujen turvallisuutta koskevat EU-säännöt English (en) . Uudet säännökset koskevat muun muassa pieniä osia, joita lapset voivat niellä tai jotka voivat joutua hengitysteihin, ja elintarvikkeiden yhteydessä markkinoitavien lelujen pakkauksia.

Lainsäädännölläkään ei kuitenkaan voida poistaa kaikkia vaaroja. Vaikka 10-vuotiaille tarkoitettu lelu olisi läpäissyt kaikki testit, se voi olla vaarallinen, jos se joutuu taaperoikäisen käsiin. EU onkin käynnistänyt tiedotuskampanjan, jossa kuluttajia varoitetaan lelujen mahdollisista vaaroista.

Kampanjavideota on esitetty televisiossa eri puolilla Eurooppaa. Lelukaupoissa puolestaan jaetaan kortteja, joihin on koottu turvallisuusvinkkejä lelujen ostajille . Kuluttajia neuvotaan lukemaan ohjeet ja varoitukset, ostamaan luotettavilta myyjiltä ja valitsemaan vain leikkikaluja, joissa on CE-merkintä. Se osoittaa, että tuote täyttää EU:n turvallisuusvaatimukset.

Valitse suurikontrastinen versio Aseta sivu normaalikokoiselle fontille Kasvata fontin kokoa 200 prosentilla Lähetä sivu Tulosta sivu

 

Löysitkö etsimäsi tiedon?

Kyllä En

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.

Hyödyllisiä linkkejä