Διαδρομή πλοήγησης

Καθώς τα παιδιά ξετυλίγουν με λαχτάρα το αρκουδάκι, το τρίκυκλο ή το σπαθί που τους χάρισαν για τα Χριστούγεννα, οι γονείς τους μπορούν να είναι ήσυχοι ότι τα παιχνίδια που έχουν αγοράσει στην ΕΕ είναι τα ασφαλέστερα στον κόσμο.

Κάθε παιχνίδι που πωλείται στην ΕΕ έχει υποβληθεί σε ελέγχους ώστε να μην υπάρχει αμφιβολία ότι είναι ασφαλές για τα παιδιά που θα το χρησιμοποιήσουν.

Πριν από την παράδοση ενός νέου παιχνιδιού στην αγορά, οι κατασκευαστές του οφείλουν να εντοπίσουν τους ενδεχόμενους κινδύνους μέσω μιας διαδικασίας αξιολόγησης της ασφάλειας. Οφείλουν επίσης να διασφαλίσουν ότι για κάθε παιχνίδι θα μπορεί να εντοπιστεί το εργοστάσιο που το κατασκεύασε.

Αν και η Ευρώπη κατέχει το 25% της παγκόσμιας αγοράς παιχνιδιών, τα παιχνίδια που αγοράζονται στην ΕΕ δεν έχουν όλα κατασκευαστεί στην Ένωση. Το 2010, οι εισαγωγές παραδοσιακών παιχνιδιών από χώρες εκτός ΕΕ ανήλθαν σε 6,98 δισ. ευρώ. Τα παιχνίδια αυτά πρέπει οπωσδήποτε να πληρούν τις προδιαγραφές ασφαλείας που ισχύουν στην Ευρώπη, γι' αυτό υποβάλλονται σε ελέγχους τόσο στα σύνορα της ΕΕ όσο και στις αποθήκες των διανομέων.

Τον Ιούλιο τέθηκε σε ισχύ νέα, αυστηρότερη νομοθεσία της ΕΕ για την ασφάλεια των παιχνιδιών English (en) . Θεσπίστηκαν νέοι κανόνες για τα μικροσκοπικά τεμάχια που υπάρχει κίνδυνος να καταπιούν ή να εισπνεύσουν τα παιδιά, καθώς και για τις συσκευασίες που περιέχουν παιχνίδια μαζί με τρόφιμα.

Η προστασία όμως που προσφέρει η νομοθεσία είναι περιορισμένη. Ένα παιχνίδι που έχει σχεδιαστεί για δεκάχρονα παιδιά και έχει περάσει όλους τους ελέγχους μπορεί να γίνει επικίνδυνο στα χέρια ενός νήπιου. Για τον λόγο αυτό η ΕΕ έχει ξεκινήσει εκστρατεία ευαισθητοποίησης, ώστε οι καταναλωτές να προσέχουν ιδιαίτερα όταν αγοράζουν παιχνίδια για παιδιά.

Το βίντεο "Για ασφαλέστερα παιχνίδια" κυκλοφορεί σε όλη την Ευρώπη, ενώ στα καταστήματα παιχνιδιών διανέμεται κάρτα με συμβουλές για την ασφάλεια των παιχνιδιών . Μεταξύ άλλων, συνιστάται στους καταναλωτές να αγοράζουν αποκλειστικά παιχνίδια με το σήμα CE που βεβαιώνει ότι το παιχνίδι πληροί τους κανόνες ασφαλείας της ΕΕ, να διαβάζουν όλες τις οδηγίες και να αγοράζουν παιχνίδια μόνον από αξιόπιστα καταστήματα.

Επιλέξτε υψηλή αντίθεση Επιλέξτε κανονικό μέγεθος γραμματοσειράς Αυξήστε το μέγεθος κατά 200% Στείλτε σε ένα φίλο Εκτύπωση

 

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

Ναι Όχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;

Χρήσιμοι σύνδεσμοι