Навигационна пътека

Безопасност преди всичко за детските играчки - 21/12/2011

Докато децата разопаковат мечтаното плюшено мече, триколка или лазерен меч тази Коледа, родителите им могат да са спокойни, че играчките, които са купили в ЕС, са най-безопасните в света.

Всяка играчка, продавана в ЕС, преминава редица проверки, за да се гарантира, че за децата е безопасно да играят с нея.

Преди да пуснат нова играчка на пазара, производителите трябва да извършат оценка на безопасността, за да установят евентуалните опасности. Те трябва също да гарантират, че всяка играчка може да бъде проследена до фабриката, в която е била изработена.

На Европа се падат 25 % от световния пазар на играчки, но не всички играчки, купувани в ЕС, се произвеждат в него. През 2010 г. вносът на традиционни играчки от страни извън ЕС бе в размер на 6,98 млрд. евро. Важно е да се гарантира, че тези играчки отговарят на европейските норми за безопасност. Това се прави чрез проверки по границите на ЕС и в складовете на дистрибуторите.

През юли влязоха в сила нови, по-строги закони на ЕС за безопасността English (en) . Има нови правила за малките части, които могат да бъдат погълнати или вдишани, както и за опаковането на играчки заедно с храни.

Но законите не могат да направят всичко за осигуряване на безопасността на децата. Дори играчка за 10-годишно дете, преминала всички тестове, може да се окаже опасна в ръцете на малко бебе. Ето защо ЕС започна кампания, информираща купувачите за какво да внимават, когато купуват играчки за деца.

Клипът „Безопасни играчки за нашите деца“ бе излъчен в цяла Европа, а в магазините за играчки раздаваха картичка със съвети за безопасност . Някои от съветите са да купувате само играчки с маркировка CE – доказателство, че правилата на ЕС са спазени, както и да четете всички инструкции и да пазарувате само в надеждни магазини.

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки