Navigációs útvonal

Két férfi kezet fog egymással, a háttérben könyvespolc, rajta jogi szakkönyvek © istockphoto.com/John Keith

Az új uniós jogszabályoknak köszönhetően a fogyasztók gyorsabban, könnyebben és olcsóbban rendezhetik majd kereskedőkkel támadt vitáikat – függetlenül attól, hogy az EU mely tagországában vásárolták meg a vita tárgyát képező terméket.

2010-ben minden ötödik európai fogyasztó problémákat tapasztalt, amikor árucikkeket, illetve szolgáltatásokat vásárolt az EU egységes piacán. A megoldatlan vitás ügyek által okozott kár a becslések szerint az EU bruttó hazai termékének 0,4%-át teszi ki.

Az Európai Unió biztosítani kívánja, hogy minden uniós polgár rendezni tudja peren kívül esetleges jogvitáját, függetlenül attól, mi a vita tárgya, illetve hol és hogyan (interneten vagy üzletben) került sor a termék megvételére.

Ha javul a rendszer hatékonysága és átláthatósága, az minden bizonnyal a vásárlói bizalom növekedését vonja maga után, és arra ösztönzi a fogyasztókat, hogy Unió-szerte tevékenyebben keressék a legjobb ajánlatokat. Ezáltal a kereskedők közötti verseny és a gazdasági növekedés is lendületet kap.

A szerződéses viták rendezése

A Bizottság által most előterjesztett javaslatok English értelmében a jövőben mindegyik fogyasztó élhet az alternatív vitarendezés lehetőségével. Az eljárásban semleges harmadik fél közvetít a fogyasztó és a kereskedő között, illetve tesz javaslatot a vita megoldására. A becslések szerint a fogyasztók 22,5 milliárd eurót takaríthatnak majd meg évente annak köszönhetően, hogy mindegyikük igénybe fogja tudni venni az alternatív vitarendezést.

Az eljárásban közvetítőként részt vevő szervezeteknek meg kell majd felelniük bizonyos minőségi követelményeknek, és 90 napon belül megoldást kell találniuk az eléjük kerülő vitás ügyekre. A vállalkozásoknak pedig tájékoztatniuk kell a vásárlókat arról, hogy szerződéses viták esetén mely alternatív vitarendezési szervezetekhez fordulhatnak.

Az online viták rendezése

A Bizottság javaslatai az online vitarendezést is lehetővé teszik a fogyasztók számára. Ez az eljárás hasonlít az alternatív vitarendezéshez, de teljes egészében internetes felületen lehet majd lebonyolítani. A terv az, hogy az EU uniós online platformot hoz létre. Az interaktív webhelyen a fogyasztók és a kereskedők rendezhetik egymással azokat a jogvitákat, amelyek a határokon átívelő kereskedelmi ügyletek kapcsán merülnek fel közöttük.

A fogyasztói panaszokat a rendszer automatikusan megküldi majd az illetékes tagállami vitarendezési szervnek, amelynek 30 napon belül segítenie kell megoldást találni az ügyre.

Soron következő lépések

Az Európai Parlament és az Európai Unió Tanácsa elkötelezte magát amellett, hogy 2012 végéig elfogadja a Bizottság javaslatait. Az elfogadást követően az uniós tagországok kormányainak 18 hónapjuk lesz arra, hogy az alternatív vitarendezésre vonatkozó irányelvet végrehajtsák. Ez azt jelenti, hogy a polgárok 2014 második felében már Unió-szerte magas színvonalú eljárást vehetnek majd igénybe ezen a téren.

Ami az online vitarendezést illeti, az ehhez szükséges internetes platform hat hónappal később, azaz 2015 elején válik teljesen működőképessé.

További információk a fogyasztói jogviták témájában English

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek