Навигационна пътека

По-голямо спокойствие за потребителите при пазаруване - 05/12/2011

Ръкостискане на фона на книги по право © istockphoto.com/John Keith

Благодарение на нови мерки потребителите ще могат по-бързо, по-лесно и с по-малко разходи да уреждат спорове с търговци, когато купуват стоки и услуги в ЕС.

През 2010 г. всеки пети потребител в Европа се е сблъскал с проблеми, когато е купувал стоки и услуги на единния пазар. Цената на неразрешените спорове се оценява на 0,4 % от БВП на ЕС.

Сега ЕС иска да гарантира на всички достъп до извънсъдебни способи за разрешаване на спорове, независимо от това какво е купено, къде е закупено или как – онлайн или офлайн.

Наличието на по-ефективна и по-прозрачна система трябва да повиши доверието на потребителите и да ги насърчи да търсят по-активно най-добрите предложения в целия ЕС, което ще стимулира конкуренцията и икономическия растеж.

Разрешаване на договорни спорове

Съгласно предложенията English всички потребители ще имат право да използват алтернативни способи за разрешаване на спорове – при тях неутрална трета страна може да предлага решение или да посредничи между потребителя и търговеца. Според оценки всеобщият достъп до алтернативно разрешаване на спорове ще спестява на потребителите 22,5 милиарда евро на година.

Арбитражните органи ще трябва да отговарят на определени критерии за качество и да разрешават споровете в рамките на 90 дена. Търговците ще информират потребителите кои арбитражни органи се занимават с договорни спорове.

Разрешаване на спорове онлайн

Втората възможност за потребителите е разрешаването на спорове онлайн, процедура подобна на алтернативното разрешаване на спорове, но извършвана изцяло онлайн. Планира се за целия ЕС да се създаде единна онлайн платформа, чрез която потребителите и търговците да уреждат спорове относно трансгранични сделки.

Жалбите от потребители ще бъдат изпращани автоматично чрез онлайн платформата до компетентния национален арбитражен орган, след което той ще трябва да помага за намирането на решение в рамките на 30 дена.

Следващи стъпки

Европейският парламент и Съветът на ЕС се ангажираха с приемането на предложенията до края на 2012 г. След това държавите от ЕС ще разполагат с 18 месеца да въведат директивата за алтернативното разрешаване на спорове в своето законодателство, което означава, че качествени, извънсъдебни алтернативни способи за разрешаване на спорове трябва да са достъпни в целия ЕС през втората половина на 2014 г.

Платформата за онлайн разрешаване на спорове ще започне да функционира напълно шест месеца след този срок, в началото на 2015 г.

Повече за разрешаването на потребителски спорове English

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки