Cale de navigare

Să folosim resursele mai inteligent - 17/10/2011

Bunăstarea noastră viitoare depinde de folosirea cât mai eficientă a resurselor în prezent. Câteva sfaturi practice pentru consumatorii europeni.

Obiceiurile noastre de consum au un preţ: pe măsură ce resursele devin tot mai puţine, ne punem în pericol viitorul.

Consumăm resursele limitate ale planetei mult prea rapid. În aceste condiţii, aprovizionarea cu minerale, metale şi energie este serios ameninţată. La fel se întâmplă şi cu stocurile de peşte, lemn, apă, soluri fertile sau alte resurse naturale.

Eficientizarea resurselor presupune folosirea acestora într-un mod cât mai responsabil – ceea ce înseamnă că trebuie să facem mai mult utilizând resurse mai puţine şi reducând impactul asupra mediului. Făcând alegerile corecte şi schimbându-ne obiceiurile de consum ne putem asigura un trai decent, nouă şi generaţiilor viitoare. Nu se pune problema să consumăm mai puţin, ci să consumăm altfel.

Ce putem face şi cum?

Pentru aproximativ 80% din impactul pe care stilul nostru de viaţă îl are asupra mediului sunt responsabile locuinţele, transportul şi alimentaţia, acestea fiind domeniile în care trebuie să acţionăm cel mai mult.

Avem nevoie de o altă abordare în materie de consum. Trebuie să folosim resursele mai cumpătat, să le reutilizăm şi să le reciclăm ori de câte ori este posibil, să dăm valoarea cuvenită resurselor gratuite şi să optăm pentru produse care poluează mai puţin.

În general, trebuie să ne regândim rutina zilnică, să ne informăm cu privire la originea şi procesul de fabricare a produselor pe care le cumpărăm, să evităm risipa, să alegem produse ecologice, să citim etichetele cu mai mare atenţie, să reutilizăm şi să reciclăm şi să-i lăsăm mai mult spaţiu naturii.

Putem începe cu gesturi cotidiene

Dacă reducem consumul de carne şi produse lactate, putem proteja biodiversitatea, punând mai puţină presiune asupra terenurilor agricole. Cumpărând mai atent şi reutilizând resturile, putem reduce deşeurile alimentare.

Putem economisi energie în locuinţe, eliminând curenţii de aer şi reglând termostatul. În plus, dacă simţim nevoia să ne schimbăm telefoanele mobile în fiecare an, ar trebui să le aruncăm pe cele vechi în locuri special amenajate, întrucât conţin metale preţioase care ar putea fi reciclate.

Schimbarea atitudinilor este o provocare, dar în acest moment mai avem o şansă. Întrebarea este: ce preferăm? Să ne confruntăm cu o problemă mai târziu sau să consumăm resursele mai eficient astăzi?

Mai multe sugestii privind utilizarea responsabilă a resurselor

Ce face UE pentru în vederea utilizării eficiente a resurselor

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră:

Linkuri utile