Kruimelpad

Slim gebruik van hulpbronnen: meer doen met minder - 17/10/2011

Onze toekomst hangt af van hoe efficiënt we nu met de natuurlijke hulpbronnen omspringen. Hieronder vindt u een paar tips.

Aan ons huidig consumptiegedrag hangt een prijskaartje: energie en grondstoffen worden schaarser, waardoor we onze toekomst op het spel zetten.

We gebruiken de beperkte hulpbronnen van onze aarde sneller dan dat ze worden aangevuld. Delfstoffen, metalen en energie worden steeds schaarser, net als vis, hout, water, landbouwgrond en andere natuurlijke hulpbronnen.

Daarom moeten we efficiënt - d.w.z. duurzaam - omspringen met de natuurlijke hulpbronnen: we moeten meer doen met minder en tegelijk ons milieu beter beschermen. We moeten de juiste keuzes maken en onze consumptiepatronen veranderen om onszelf en ons nageslacht een goed bestaan te geven. Het gaat daarbij niet om minder, maar om anders consumeren.

Wat kunnen we doen?

Ongeveer 80% van de aantasting van het milieu door onze manier van leven komt voor rekening van wonen, vervoer en eten. Daar moeten we dan ook het meeste aan veranderen.

We moeten dus anders gaan consumeren. We moeten spaarzaam omgaan met onze hulpbronnen, deze zoveel mogelijk opnieuw gebruiken of recycleren, een waarde verbinden aan hulpbronnen die nog geen waarde hebben, en naar minder vervuilende alternatieven zoeken.

Dit betekent dat we dingen als minder vanzelfsprekend moeten zien, dat we ons vaker moeten afvragen waar producten vandaan komen en hoe ze gemaakt worden, en dat we minder afval moeten produceren en vaker voor duurzaam moeten kiezen. We moeten etiketten beter gaan lezen, vaker kiezen voor hergebruik of recycling en de natuur meer ruimte geven.

We kunnen beginnen met alledaagse dingen

Door wat minder vlees en zuivel te eten, beschermen we de biodiversiteit en leggen we minder beslag op land. We kunnen minder afval produceren door beter op te letten bij het inkopen doen en vaker restjes te gebruiken.

Je kunt thuis energie besparen door deuren, ramen en kieren te sluiten en de thermostaat een graadje lager te zetten. En koop je elk jaar een nieuwe gsm, lever dan de oude in zodat de kostbare metalen erin gerecycleerd kunnen worden.

Het is een hele uitdaging, maar we hebben nu nog een keuze. Dus wat doe je liever: het probleem voor je uitschuiven of nu al zuiniger gaan omspringen met energie en grondstoffen?

Meer tips over verstandig omspringen met de natuurlijke hulpbronnen

Wat de EU doet om minder grondstoffen en energie te gebruiken

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links