Navigációs útvonal

Gazdálkodjunk okosan az erőforrásokkal: a kevesebb lehet több - 17/10/2011

Jövőnk nagyban függ attól, milyen hatékonyan bánunk az erőforrásainkkal ma. Az alábbiakban adunk néhány ötletet ahhoz, hogyan gazdálkodhatunk okosabban természeti kincseinkkel.

Jelenlegi fogyasztói szokásainknak megvan az áruk: a rendelkezésünkre álló erőforrások fogytán vannak, a jövőnk pedig egyre bizonytalanabb.

Sokkal gyorsabban merítjük ki a Föld véges erőforrásait, mint ahogy ezeket pótolni tudnánk. Fogynak az ásványi kincsek, a fémek és az energiahordozók, zsugorodnak a halállományok, valamint a fa- és vízkészletek, egyre kevesebb a termőtalaj és apadnak az egyéb természeti erőforrások is.

Az erőforrás-hatékonyság nem más, mint az erőforrások fenntartható felhasználása: hogyan tudunk többet kihozni kevesebből úgy, hogy egyúttal a környezetre gyakorolt hatásokat is mérsékeljük. Fogyasztói szokásaink megváltoztatásával nem csak magunknak biztosíthatunk jó életminőséget, hanem az elkövetkező generációk számára is. Nem arról van szó, hogy meg kellene vonnunk magunktól bizonyos dolgokat, hanem arról, hogy másfajta szokásokat kell felvennünk.

Mit tehetünk?

Életmódunk környezetre gyakorolt hatása mintegy 80%-ban a közlekedésnek, az élelmiszer-előállításnak és a lakáskörülményeinknek tulajdonítható, tehát ezeken a területeken van a legtöbb tennivalónk.

Változtatnunk kell fogyasztási szokásainkon. Takarékosabban kell bánnunk az erőforrásainkkal, és ha csak lehet, újra kell őket hasznosítanunk, ezenkívül a környezetet kevésbé szennyező megoldásokat kell választanunk. Értékként kell kezelnünk azt is, amin nincs árcédula.

Ez azt jelenti, hogy újra kell gondolnunk a beidegződött szokásainkat, foglalkoznunk kell azzal, hogy a termékek honnan származnak, és hogyan készültek, kevesebb hulladékot kell magunk után hagynunk, környezettudatos döntéseket kell hoznunk, figyelmesebben kell tanulmányoznunk a termékek címkéit, és a termékeket újra kell hasznosítanunk. Teret kell engednünk a természetnek.

Egészen hétköznapi dolgokkal is elkezdhetjük

Ha csak egy kicsivel kevesebb húst és tejterméket fogyasztunk, máris hozzájárulhatunk a biológiai sokféleség megőrzéséhez, és segíthetünk abban, hogy kevésbé legyenek kizsákmányolva a termőföldek. Ha körültekintőbben vásárolunk és felhasználjuk a maradékokat, kevesebb élelmiszer-hulladék keletkezik.

Energiát takaríthatunk meg, ha tökéletesítjük otthonunk szigetelését, és ha megfelelően állítjuk be a termosztátot. Aki évente lecseréli a mobiltelefonját, az gondoskodjon megfelelően régi készüléke sorsáról: a mobiltelefonok újra felhasználható, értékes fémeket tartalmaznak.

A kihívás óriási, de e pillanatban még van választási lehetőségünk: elodázhatjuk a probléma megoldását vagy elkezdhetünk takarékosan bánni Földünk erőforrásaival. Ön hogy dönt?

Még több tipp az erőforrás-hatékonysághoz

Mit tesz az EU az erőforrás-hatékonyság érdekében?

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek