Navigointipolku

Kuluta viisaammin ja säästä luonnonvaroja - 17/10/2011

Hyvinvointimme tulevaisuus riippuu siitä, kuinka tehokkaasti käytämme luonnonvaroja tänään. Lue tästä, kuinka se onnistuu käytännössä.

Nykyisillä kulutustottumuksillamme on hintansa: kun luonnonvarat hupenevat, hyvinvointimme tulevaisuus vaarantuu.

Käytämme maapallon rajallisia resursseja paljon nopeammin kuin ne voivat uusiutua. Mineraali-, metalli- ja energiavarantomme ovat käymässä vähiin, ja sama on tapahtumassa kalakannoille, puulle, vedelle, hedelmällisille maaperille ja muille luonnonvaroille.

Resurssitehokkuus tarkoittaa resurssien käyttöä kestävällä tavalla – pärjäämällä vähemmällä ja pienentämällä kulutuksen ympäristöhaittoja. Tekemällä oikeita valintoja ja muuttamalla kulutustottumuksiamme voimme varmistaa hyvän elämänlaadun itsellemme ja tuleville sukupolville. Kyse ei ole kuluttamisen vähentämisestä vaan sen muuttamisesta.

Mitä ja miten?

Noin 80 prosenttia elämäntyylimme ympäristövaikutuksista johtuu asumisesta, liikenteestä ja elintarvikkeista, joten näillä aloilla kaivataan eniten toimia.

Meidän on muutettava kulutustottumuksiamme. Resursseja on käytettävä säästeliäämmin ja niitä on mahdollisuuksien mukaan kierrätettävä. Arvonsa ansaitsevat sellaisetkin resurssit, joilla ei ole hintalappua, ja valinnoissa on suosittava vähemmän saastuttavia vaihtoehtoja.

Tämä merkitsee rutiinien kyseenalaistamista, parempaa tietoisuutta tuotteiden alkuperästä ja tuotantotavasta, jätteen minimointia, kestäviä valintoja, tuote-etikettien huolellisempaa tarkastelua, materiaalien kierrätystä ja uusiokäyttöä sekä luonnon vaalimista.

Aloita arkisista asioista

Syömällä vähemmän lihaa ja maitotuotteita voit tukea luonnon monimuotoisuutta ja alentaa maaperän kuormitusta. Yritä välttää ruoan poisheittämistä tekemällä harkitumpia ruokaostoksia ja hyödyntämällä tähteet.

Voit säästää energiaa kotona tiivistämällä asunnon vetoisia kohtia ja säätämällä termostaattia. Ja jos sinun on hankittava uusi kännykkä kerran vuodessa, älä heitä vanhaa roskiin vaan toimita se paikkaan, jossa sen arvokkaat metalliosat otetaan talteen kierrätettäväksi.

Haaste on suuri, mutta tässä vaiheessa valinta on vielä meidän. Mitä sinä tekisit mieluummin: siirtäisit ongelman kohtaamisen huomiseen vai aloittaisit resurssitehokkaamman elämän tänään?

Lisää vinkkejä resurssien kaukonäköisestä käytöstä

EU:n toimet resurssitehokkuuden parantamiseksi

Valitse suurikontrastinen versio Aseta sivu normaalikokoiselle fontille Kasvata fontin kokoa 200 prosentilla Lähetä sivu Tulosta sivu

 

Löysitkö etsimäsi tiedon?

Kyllä En

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.

Hyödyllisiä linkkejä