Sökväg

Lättare handla utomlands med gemensamt köpeavtal för hela EU - 14/10/2011

Två händer på väg att skaka hand där den ena sticker ut ur en dataskärm © iStock/Brian Jackson

Lägre kostnader för företagen och större utbud och bättre skydd för konsumenterna – det kan bli resultatet av ett nytt förslag om gemensamma EU-regler för försäljning över gränserna.

Under de senaste tjugo åren har EU:s inre marknad bland annat gett oss lägre flygpriser och roamingkostnader. Men det finns fortfarande hinder för handel över gränserna, t.ex. skillnaden mellan köplagarna i de olika EU-länderna.

Många företag i EU bryr sig inte om att sälja utomlands eftersom det blir för dyrt och krångligt att anpassa sig till de olika lagarna. I ekonomiska termer betyder det att företagen går miste om minst 26 miljarder euro per år.

Med den föreslagna europeiska köplagen DeutschEnglishfrançais vill man underlätta handeln över gränserna och ge konsumenterna större utbud, lägre priser och samma starka skydd i alla EU-länder.

Konsumenter som t.ex. köper en bristfällig vara från ett annat land kan välja mellan att häva avtalet och få pengarna tillbaka, byta varan, få den lagad eller få avdrag på priset.

Tanken är att detta också ska gälla för dem som har betalat för att ladda ner musik, filmer, mjukvara eller andra digitala produkter från internet.

I dagsläget säger 44 procent av EU-invånarna English att de inte köper något från utlandet för att de är osäkra på vilka rättigheter de har.

Främja handel

De nya reglerna kommer inte att ersätta de nationella lagarna, även om länderna kan välja att tillämpa dem nationellt om de vill. Men säljare som funderar på att ge sig in på en utländsk marknad kan använda ett köpeavtal som är gemensamt för alla EU-länder. Avtalet gäller bara om säljaren och kunden är överens om det.

Med det nya avtalet behöver säljaren inte längre anpassa sig till olika nationella system och får därmed lägre kostnader.

I dag måste företag som vill göra affärer över nationsgränserna anpassa sina avtal till upp till 26 olika rättssystem. Det kostar i genomsnitt 10 000 euro i översättnings- och advokatkostnader för varje nytt land. För företag som vill sälja varor eller tjänster på nätet tillkommer omkring 3 000 euro för att anpassa webbplatserna.

Om det hade funnits ett gemensamt köpeavtal för försäljning till andra EU-länder skulle 71 procent av företagen i EU använda det. Det visar en färsk undersökning Englishfrançais .

Nästa steg

Förslaget måste nu godkännas av EU-länderna och Europaparlamentet, som redan gett sitt stöd vid en omröstning tidigare i år.

Läs mer om avtalsrätt

Välj hög kontrast Normal textstorlek Öka textstorlek med 200 procent Tipsa en vän Skriv ut denna sida

 

Hittade du vad du letade efter?

Ja Nej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?

Länkar