Navigacijska pot

S standardno evropsko prodajno pogodbo do enostavnejšega nakupovanja v tujini - 14/10/2011

Dve roki si segata v roke, ena prihaja iz računalniškega zaslona © iStock/Brian Jackson

Skupna pravila glede prodaje naj bi olajšala nakupovanje čez mejo, zmanjšala stroške podjetij ter potrošnikom zagotovila večjo izbiro in zaščito.

V zadnjih 20 letih je enotni evropski trg prebivalcem zagotovil številne koristi, od nižjih cen letalskih kart do znižanja stroškov pogovora z mobilnim telefonom v tujini. Potrošniki in podjetja pa se še vedno srečujejo z ovirami za čezmejno nakupovanje, denimo razlikami med nacionalnimi prodajnimi predpisi v EU.

Trgovce zapleteni in dragi postopki premagovanja teh razlik odvračajo od čezmejne prodaje, zato vsako leto izgubijo vsaj 26 milijard EUR.

Predlagana evropska prodajna pogodba DeutschEnglishfrançais bo te ovire odpravila, olajšala čezmejno trgovino ter potrošnikom zagotovila pestrejšo ponudbo, nižje cene in enako stopnjo zaščite njihovih pravic v vseh državah EU.

Kupci, ki bodo prejeli proizvod z napako, bodo denimo imeli različne možnosti: lahko bodo odstopili od pogodbe in zahtevali vračilo denarja ali pa zahtevali nadomestni izdelek, popravilo oziroma povračilo dela plačanega denarja.

Te možnosti bodo veljale tudi za potrošnike, ki s spleta proti plačilu prenašajo glasbo, filme, programsko opremo in druge digitalne izdelke.

Kar 44 % Evropejcev English ne nakupuje pri tujih ponudnikih, ker nimajo zagotovil glede svojih pravic.

Spodbujanje trgovine

Nova pravila ne bodo nadomestila nacionalnih predpisov, čeprav se lahko države odločijo, da jih prenesejo v nacionalno pravo. Z njimi bodo trgovci lahko kupcem v drugi državi EU ponudili prostovoljno prodajno pogodbo. Pogodba bo veljavna samo, če jo prodajalec ponudi in se kupec z njo strinja.

Prodajalcem, ki bodo ponudili skupno prodajno pogodbo, se tako ne bo treba več ukvarjati z različnimi nacionalnimi ureditvami, kar bo znižalo njihove stroške.

Zaenkrat se morajo podjetja, ki želijo prodajati v drugih državah članicah EU, prilagoditi 26 različnim državnim prodajnim predpisom, jih prevesti in plačati odvetnike, kar v povprečju za posamezen trg stane 10 000 EUR. Prilagoditev spletišča zahtevam posamezne države stane v povprečju do 3 000 EUR.

Evropska raziskava Englishfrançais je pokazala, da bi kar 71 % evropskih podjetij uporabilo skupno evropsko prodajno pogodbo pri prodaji kupcem v drugih državah članicah EU, če bi imela to možnost.

Kaj sledi

Predlog morajo zdaj potrditi države članice EU in Evropski parlament, ki je pred časom že izrazil svojo podporo.

Več o prodajnem pravu

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave