Kruimelpad

Winkelen in het buitenland zonder zorgen dankzij Europees standaardkoopcontract - 14/10/2011

Twee handen reiken naar elkaar, een ervan vanuit het scherm van een laptop © iStock/Brian Jackson

EU-regels voor verkoop maken het eenvoudiger om over de grens te gaan winkelen, besparen bedrijven kosten en geven consumenten meer keuze en een betere bescherming.

De voorbije 20 jaar heeft de Europese interne markt u vele voordelen opgeleverd, van goedkopere vliegtickets tot lagere beltarieven. Maar als u iets in een ander EU-land wil kopen, zijn er nog soms problemen, bijvoorbeeld omdat de wetgeving niet overal gelijk is.

Vaak schrikken bedrijven terug voor de ingewikkelde en dure procedures die het gevolg zijn van deze verschillen. Zij lopen daardoor ieder jaar een omzet van in totaal minstens 26 miljard euro mis.

Daarom wil de EU een Europees koopcontract DeutschEnglishfrançais invoeren, dat kopen en verkopen in het buitenland eenvoudiger maakt, en de consument meer keuze, lagere prijzen en evenveel rechtsbescherming biedt, overal in de EU.

Als u een defect product ontvangt, moet u bijvoorbeeld uw geld terugkrijgen, of een vervangproduct, een gratis herstelling of een reductie krijgen.

Dat geldt ook voor (betaalde) downloads van muziek, films, software en dergelijke.

Momenteel zegt 44% van de Europeanen English niet in het buitenland te kopen omdat zij niet precies weten wat hun rechten zijn.

Handel stimuleren

De nieuwe regels vervangen de nationale wetgeving niet, maar een land kan er wel voor kiezen om ze over te nemen. Het gaat erom dat een handelaar in het buitenland u een Europees standaardkoopcontract kan aanbieden. Hij is daar niet toe verplicht, en u bent ook vrij om er al dan niet van gebruik te maken.

Als een handelaar dit contract gebruikt, heeft hij geen problemen meer met verschillende nationale systemen, en kan hij kosten besparen.

Bedrijven die nu in andere EU-landen willen verkopen, krijgen nu nog te maken met 26 verschillende contractwetten. Dat kost hun gemiddeld 10 000 euro aan kosten voor vertaling en juridisch advies per land. De prijs voor het aanpassen van hun website loopt ook nog eens op tot gemiddeld 3000 euro.

Uit een enquête Englishfrançais blijkt dat 71% van de Europese bedrijven het Europees koopcontract zouden gebruiken bij verkoop aan een consument in een ander EU-land.

Volgende stappen

Het voorstel moet nog worden goedgekeurd door de EU-landen en het Europees Parlement. Dat laatste heeft er eerder dit jaar al mee ingestemd.

Meer over contractrecht

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links